CONFIRMARE Skanska vinde două clădiri de birouri, cu pistă de alergare pe acoperiș, către S IMMO. Cea mai mare tranzacție a Skanska pe piața românească. Proprietarul mallului Sun Plaza devine un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România

CONFIRMARE Skanska vinde două clădiri de birouri, cu pistă de alergare pe acoperiș, către S IMMO. Cea mai mare tranzacție a Skanska pe piața românească. Proprietarul mallului Sun Plaza devine un jucător redutabil pe sectorul birourilor din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2020

Compania suedeză Skanska a vândut clădirile de birouri Campus 6.2 și Campus 6.3, situate în București, către dezvoltatorul austriac S IMMO AG, proprietarul Sun Plaza, informație anunțată anterior în exclusivitate de Profit.ro. Aceasta este prima achiziție a S IMMO AG de la Skanska și, totodată, cea mai mare tranzacție a Skanska pe piața românească de până acum.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
În urma procesului de reconstrucție de brand și a noii strategii de marketing, realizate de Brandocracy, Vetro Solutions devine vector de schimbare în medicina veterinară! CITEȘTE ȘI În urma procesului de reconstrucție de brand și a noii strategii de marketing, realizate de Brandocracy, Vetro Solutions devine vector de schimbare în medicina veterinară!

Campus 6.2 și 6.3 reprezintă faza 2 din complexul de birouri Campus 6, situat în zona  de Centru-Vest a Bucureștiului. Cele două clădiri au o suprafață închiriabilă de aproape 38.000 de mp și 463 de locuri de parcare. Faza a doua a Campus 6, proiectată de Westfourth Architecture, cuprinde două clădiri de birouri clasa A cu 11 etaje. Cele două clădiri vor avea și o pistă de alergare de 280 de metri pe acoperiș.

Tranzacția se ridică la 97 milioane euro.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

“Vânzarea celor doua clădiri este una cu totul specială. Este una dintre cele mai mari tranzacții din România, ân contextul global în care încă ne aflăm, cea mai mare tranzacție pentru Skanska pe piața locală și prima încheiată cu S IMMO AG de către Skanska, la nivel global”, a declarat Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv al Operațiuniunilor din România pentru divizia de dezvoltare comercială a Skanska în CEE.

Tranzacția a fost intermediată de JLL.

Dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul Sun Plaza, reluase negocierile cu suedezii de la Skanska, cu privire la achiziția a două clădiri de birouri din cadrul complexului Campus 6 din zona Politehnică a Bucureștiului, după ce, în iunie, discuțiile au fost întrerupte din cauza COVID-19. Tranzacția cu Skanska, evaluată la aproape 100 milioane de euro, și o posibilă fuziune cu rivalul Immofinanz, face din S Immo un pretendent la locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România.

EXCLUSIV Alexandru Răbâncă intră pe piața imobiliară după vânzarea francizei Yves Rocher și a unui lanț de farmacii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Alexandru Răbâncă intră pe piața imobiliară după vânzarea francizei Yves Rocher și a unui lanț de farmacii

Treptat, investitorii încep să reia discuțiile întrerupte de epidemia de COVID-19. Exemplul dintre Skanska și S Immo vine la scurt timp după ce NEPI Rockcastle și AFI Europe au ajuns la un acord privind tranzacționarea unui portofoliul evaluat la circa 300 de milioane de euro, după ce restricțiile impuse de pandemie au dus la anularea tranzacției chiar la final. De asemenea, conglomeratul chinez Fosun și nemții de la GLL Real Estate Partners au trecut peste dificultățile cauzate de virus și au parafat o înțelegere de peste 100 de milioane de euro.

„În iunie am anunțat întreruperea discuțiilor privind tranzacțiile din cauza circumstanțelor cauzate de COVID-19, însă a existat mereu posibilitatea de a le relua ulterior“, au declarat anterior, pentru Profit.ro reprezentanții S Immo.

Skanska a selectat compania S Immo ca potențial cumpărător al clădirilor sale de birouri Campus 6.2 și Campus 6.3 încă de dinainte de declanșarea stării de urgență în România, iar, în perioada de început a pandemiei, relația a fost menținută online.

Cel mai mare proiect imobiliar din România, de peste 700 milioane euro, va fi lansat la Cluj - 10.000 de apartamente, mall, hoteluri, birouri, școli. Livrări la domiciliu cu drone, drum spre aeroport cu telegondola CITEȘTE ȘI Cel mai mare proiect imobiliar din România, de peste 700 milioane euro, va fi lansat la Cluj - 10.000 de apartamente, mall, hoteluri, birouri, școli. Livrări la domiciliu cu drone, drum spre aeroport cu telegondola

La începutul lunii aprilie, Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv Operațiuni România, Skanska CDE, declara, pentru Profit.ro, că activele fizice, cum ar fi clădirile de birouri, sunt considerate, în general, ca fiind stabile, deoarece nu sunt expuse fluctuațiilor bruște ale prețurilor. „Într-un context în care incertitudinea globală continuă, aceste active își pot consolida poziția de alternativă bună la investițiile în piața de capital“, a spus Aurelia Luca.

Skanska lucrează la construcția clădirilor 6.2 și 6.3 din complexul de birouri Campus 6 din decembrie 2018 și ar trebui să termine în trimestrul al treilea din 2020. Campus 6 mai are gândită și o a patra clădire, care va ridica suprafața închiriabilă a complexului la peste 81.000 de metri pătrați.

Cele două clădiri în construcție vor oferi o suprafață închiriabilă de aproximativ 19.800 metri pătrați și 17.800 metri pătrați, fiecare având 11 etaje supraterane și o parcare pe două niveluri în subteran. Costul de dezvoltare al acestor imobile a fost estimat la 76 milioane de euro.

La finalul anului trecut, Campus 6.3 ajunsese la un grad de ocupare de 91% după ce centrul de servicii Societe Generale European Business Services a închiriat 10.500 de metri pătrați în această clădire. Și Microsoft România a închiriat 23.000 de metri pătrați în Campus 6.2 și 6.3, în cea mai mare tranzacție de pe piața închirierilor a anului 2018.

INFOGRAFIC Orașele regionale avansează oportunități de extindere pentru piața de birouri. Cel puțin 170.000 metri pătrați de birouri vor fi livrați până la sfârșitul anului 2022 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Orașele regionale avansează oportunități de extindere pentru piața de birouri. Cel puțin 170.000 metri pătrați de birouri vor fi livrați până la sfârșitul anului 2022

Ele vin în continuarea clădirii Campus 6.1 cumpărată în mai 2018 de austriecii de la CA Immo pentru 53 de milioane de euro. Dacă ne raportăm la acest preț, cele două imobile aflate în construcție ar putea fi vândute cu aproape 100 de milioane de euro.

Modelul de afaceri al suedezilor de la Skanska prevede vânzarea clădirilor dezvoltate în momentul atingerii unui grad optim de ocupare. Compania a mai vândut în etape cele trei clădiri ale complexului Green Court Bucharest din zona Barbu Văcărescu a Capitalei, în suprafață de 54.300 de metri pătrați, cu circa 129 milioane euro către compania Globalworth.

În apropiere de Green Court, Skanska dezvoltă un alt proiect de birouri, denumit Equilibrium. Prima clădire a acestui complex, în suprafață de 20.800 de metri pătrați, a fost livrată la finalul anului trecut, închiriată în proporție de 60%.

„Proiectul Equilibrium 1 nu a fost încă pus la vânzare. Este o etapă care urmează să fie demarată odată cu finalizarea fazei a doua. Sunt anumiți pași pe care îi urmăm, conform modelului de business pe care îl respectăm la nivel global. Vom face public acest lucru, atunci când vom avea totul pregătit“, a explicat Aurelia Luca.

Prin achiziția celor două clădiri din Campus 6, S Immo intră puternic pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. S Immo are acționari comuni cu Immofinanz, ceea ce a redeschis discuțiile despre o posibilă fuziune între rivalii austrieci. Combinarea portofoliului de birouri al celor două companii ar urca conglomeratul austriac pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, poziție pierdută, recent, de Immfinanz în favoarea AFI Europe.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
skanska
s immo
campus 6
covid-19