EXCLUSIV Skanska continuă discuțiile cu S Immo privind vânzarea birourilor din Campus 6, în ciuda COVID-19. Sunt șanse să devină cea mai mare tranzacție a anului

EXCLUSIV Skanska continuă discuțiile cu S Immo privind vânzarea birourilor din Campus 6, în ciuda COVID-19. Sunt șanse să devină cea mai mare tranzacție a anului

Stadiul dezvoltării Campus 6 SURSA FOTO: Skanska

scris 8 apr 2020

Dezvoltatorul suedez Skanska continuă discuțiile cu S Immo, proprietarul Sun Plaza, cu privire la vânzarea a două clădiri de birouri din cadrul complexului Campus 6 din zona Politehnică a Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Blocarea mai multor achiziții, din cauza epidemiei de COVID-19, poate transforma înțelegerea dintre Skanska și S Immo, evaluată la aproape 100 milioane de euro, în cea mai mare tranzacție imobiliară a anului.

Skanska a selectat compania S Immo ca potențial cumpărător al clădirilor sale de birouri Campus 6.2 și Campus 6.3 încă de dinainte de declanșarea stării de urgență în România, potrivit unor surse din piața imobiliară, iar, în această perioadă, relația este menținută online. Contactat de Profit.ro, Friedrich Wachernig, membru al consiliului de administrație al S Immo, a declarat că nu poate face comentarii despre tranzacții.

Fără a dezvălui numele cumpărătorului, Aurelia Luca, Vicepreședinte Executiv Operațiuni România, Skanska CDE, a declarat, pentru Profit.ro, că „discuțiile pe care le purtăm rămân active, iar odată cu restricțiile provocate de pandemie, relația cu potențialul investitor este menținută online. Am implementat lucrul de acasă și folosim în mod curent instrumentele online în activitățile noastre“.

Ea spune că activele fizice, cum ar fi clădirile de birouri, sunt considerate, în general, ca fiind stabile, deoarece nu sunt expuse fluctuațiilor bruște ale prețurilor. „Într-un context în care incertitudinea globală continuă, aceste active își pot consolida poziția de alternativă bună la investițiile în piața de capital“, adaugă Aurelia Luca.

Managerul constată că răspândirea coronavirusului are un impact direct asupra economiei reale, care se manifestă printr-o cerere mai mică în multe sectoare, inclusiv în domeniul imobiliar. „Este imposibil să anticipăm cât de mare va fi impactul sau cât va dura, dar lucrăm la diferite scenarii care cuprind abordări «best case» și «worst case». Deocamdată focusul este pe livrarea proiectelor în curs, având în vedere că situația evoluează de la săptămână la săptămână în ceea ce privește lanțul de aprovizonare și programul de livrare“, menționează reprezentantul Skanska în România.

EXCLUSIV Moștenitorii lui Marcel Bărbuț intră pe piața imobiliară, după vânzarea Adeplast către Sika CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Moștenitorii lui Marcel Bărbuț intră pe piața imobiliară, după vânzarea Adeplast către Sika

Dezvoltatorul lucrează la construcția clădirilor 6.2 și 6.3 din complexul de birouri Campus 6 din decembrie 2018 și ar trebui să termine în trimestrul al treilea din 2020. Campus 6 mai are gândită și o a patra clădire, care va ridica suprafața închiriabilă a complexului la peste 81.000 de metri pătrați.

Cele două clădiri în construcție vor oferi o suprafață închiriabilă de aproximativ 19.800 metri pătrați și 17.800 metri pătrați, fiecare având 11 etaje supraterane și o parcare pe două niveluri în subteran. Costul de dezvoltare al acestor imobile a fost estimat la 76 milioane de euro.

La finalul anului trecut, Campus 6.3 ajunsese la un grad de ocupare de 91% după ce centrul de servicii Societe Generale European Business Services a închiriat 10.500 de metri pătrați în această clădire. Și Microsoft România a închiriat 23.000 de metri pătrați în Campus 6.2 și 6.3, în cea mai mare tranzacție de pe piața închirierilor a anului 2018.

Acestea vin în continuarea clădirii Campus 6.1 cumpărată în mai 2018 de austriecii de la CA Immo pentru 53 de milioane de euro. Dacă ne raportăm la acest preț, cele două imobile aflate în construcție ar putea fi vândute cu aproape 100 de milioane de euro. La această valoare, tranzacția dintre Skanska și S Immo are șanse să devină cea mai mare din acest an, după ce mulți cumpărători potențiali se retrag în vederea protejării lichidităților. Deocamdată, singura tranzacția care ar putea depăși această valoare este cea prin care conglomeratul chinez Fosun cumpără Floreasca Park de la GLL Real Estate Partners, însă vânzarea este sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții contractuale.

EXCLUSIV Un tânăr IT-ist, specialist în blockchain, se alătură milionarilor din zona Expoziției, lângă megaproiectul lui Țiriac CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un tânăr IT-ist, specialist în blockchain, se alătură milionarilor din zona Expoziției, lângă megaproiectul lui Țiriac

Modelul de afaceri al suedezilor de la Skanska prevede vânzarea clădirilor dezvoltate în momentul atingerii unui grad optim de ocupare. Compania a mai vândut în etape cele trei clădiri ale complexului Green Court Bucharest din zona Barbu Văcărescu a Capitalei, în suprafață de 54.300 de metri pătrați, cu circa 129 milioane euro către compania Globalworth.

În apropiere de Green Court, Skanska dezvoltă un alt proiect de birouri, denumit Equilibrium. Prima clădire a acestui complex, în suprafață de 20.800 de metri pătrați, a fost livrată la finalul anului trecut, închiriată în proporție de 60%.

„Proiectul Equilibrium 1 nu a fost încă pus la vânzare. Este o etapă care urmează să fie demarată odată cu finalizarea fazei a doua. Sunt anumiți pași pe care îi urmăm, conform modelului de business pe care îl respectăm la nivel global. Vom face public acest lucru, atunci când vom avea totul pregătit“, a explicat Aurelia Luca.

EXCLUSIV Al doilea mare asigurator din Austria discută achiziția clădirii de birouri The Light One de la Ion Rădulea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Al doilea mare asigurator din Austria discută achiziția clădirii de birouri The Light One de la Ion Rădulea

În privința S Immo, prin achiziția celor două clădiri din Campus 6, compania intră puternic pe piața birourilor din București, unde mai deține turnul The Mark, de 25.500 de metri pătrați, și Sun Offices de deasupra mallului Sun Plaza, în suprafață de circa 10.000 de metri pătrați. S Immo are acționari comuni cu Immofinanz, ceea ce a redeschis discuțiile despre o posibilă fuziune între rivalii austrieci. Combinarea portofoliului de birouri al celor două companii ar consolida locul doi pe care Immofinanz îl ocupă astăzi, la distanță față de liderul sectorului, Globalworth.

Epidemia de coronavirus pune o presiune tot mai mare pe lichiditățile jucătorilor din piața imobiliară, motiv pentru care brokerii previzionează o perioadă în care tranzacțiile cu proprietăți comerciale să fie amânate cel puțin câteva luni, dacă nu chiar anulate în totalitate. 

Sensibilitatea tranzacțiilor poate fi definită cel mai bine de exemplul NEPI Rockcastle – AFI Europe, prezentat în premieră de Profit.ro. Tranzacția dintre cele două companii a fost anulată chiar spre final din cauza restricțiilor impuse pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
skanska
s immo
campus 6
covid-19