Dezvoltatorul de spații industriale și logistice AIC încheie anul cu tranzacții de 30 milioane euro

Dezvoltatorul de spații industriale și logistice AIC încheie anul cu tranzacții de 30 milioane euro
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 17 dec 2015

Stefano Albarosa, fondator și CEO al dezvoltatorului de spații industriale și logistice AIC Industrial & Logistics Development, a anunțat încheierea anului cu un total de opt tranzacții, care au însumat aproximativ 30 de milioane de euro, anticipând un trend pozitiv al afacerilor și pentru anul viitor. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Săptămâna aceasta, AIC închide cu un volum de tranzacții de aproximativ 30 de milioane de euro. Sunt opt tranzacții diferite, una dintre ele fiind cedarea parcului logistic Cefin din Arad către grupul CTP", a explicat omul de afaceri Stefano Albarosa. Celelalte șapte tranzacții se referă la răscumpărări de terenuri pe care fosta Cefin le-a avut în proprietate înainte de instalarea crizei financiare. Proiectele nefinalizate atunci au fost predate băncilor, pierderile au fost însemnate – 25 de milioane de euro după spusele lui Albarosa – însă acum încearcă o revenire.

Fiindcă piața imobiliară a scăzut puternic în perioada 2008-2012, Cefin a decis să desființeze divizia imobiliară, mai ales că proiecte nu mai existau aproape deloc.

"Când a venit criza, am avut o scădere substanțială, modelul Cefin de dezvoltare era cel imobiliar și ce ne-a lovit cel mai mult a fost că nu mai existau lichidități în piață", a arătat Albarosa.

Ulterior, el a sesizat dorința fondurilor străine de investiții de a veni pe piața autohtonă și, în 2013, după o perioadă de patru ani de stagnare a pieței, a pus bazele uni noi companii, AIC Industrial & Logistics Development. Compania este deținută în proporție de 80% de familia lui Stefano Albarosa și 20% de Maurizio Rosetto, directorul financiar al companiei. Din noua companie lipsește însă familia Orecchia, alături de care familia Albarosa a pus bazele Cefin.

"Gerolamo Orecchia, care are 77 de ani, nu s-a simțit în stare să pornească o nouă aventură", a explicat Stefano Albarosa.

Acum, dezvoltatorul privește mai optimist către viitor. "35% din dezvoltarea industrială și logistică din România după 2008 este făcută de noi", a spus Stefano Albarosa, care precizează că, pentru anul viitor, au fost deja contractați 37.000 de metri pătrați. Primele livrări ale anului următor vor fi pentru cele două depozite ale Fashion Days, în valoare de 5,5 milioane de euro, care vor însuma peste 13.700 de metri pătrați, situate în zona A1 Business Park.

Până acum, AIC a dezvoltat și a vândut peste 350.000 de metri pătrați de spații logistice. Stefano Albarosa spune că, în continuare, se va concentra pe proiecte care merg de la 5,5 milioane de euro până la 40 de milioane de euro.

După o perioadă în care nu s-a mai uitat la segmentul de imobiliare, Albarosa mai testează o dată acest domeniu și a cumpărat un hectar de teren în zona lacului Pantelimon din Capitală unde își dorește să dezvolte 100 de apartamente care să intre în programul Prima Casă și a căror valoare individuală să se încadreze între 60.000-70.000 de euro.

Deocamdată, însă, AIC este în căutarea unui partener specializat pe această zonă pentru că, după cum spune Albarosa "cu rezidențialul noi ne-am ars".

viewscnt
Afla mai multe despre
stefano albarosa
aic international & logistics development
dezvoltare imobiliara
spatii logistice