EXCLUSIV FOTO Investitorul imobiliar Dan Dunca, proprietar al celebrului restaurant Baracca, Zsolt Toth, dezvoltator de magazine Kaufland, și Iulian Iuga, fondator Accesa, intră pe piața rezidențială din București

EXCLUSIV FOTO Investitorul imobiliar Dan Dunca, proprietar al celebrului restaurant Baracca, Zsolt Toth, dezvoltator de magazine Kaufland, și Iulian Iuga, fondator Accesa, intră pe piața rezidențială din București

Proiectul, evidențiat cu roșu pe hartă, este amplasat într-o zonă comercială

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 1 nov 2021

Investitorul imobiliar Dan Dunca, proprietar al celebrului restaurant Baracca din centrul istoric al Clujului, omul de afaceri Zsolt Toth, fost asociat al Alpha Property Development, implicat în dezvoltarea a 30 de hipermarketuri Kaufland, și antreprenorul Iulian Iuga, fondatorul producătorului de software Accesa, vândut unei companii germane, s-au asociat pentru a intra pe piața rezidențială din București cu un prim ansamblu rezidențial cu circa 200 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În urmă cu peste 6 ani, Dan Dunca și Zsolt Toth au cumpărat de la grupul Romconstruct, al fostului acționar al echipei de fotbal Dinamo Vasile Turcu, un teren în suprafață de 7.612 metri pătrați pe care funcționase un centru de betoane al Romconstruct și care se învecinează cu centrul comercial Cora Alexandriei.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

În paralel, Zsolt Toth, în calitatea sa de director și asociat al Alpha Property Development, a cumpărat de la același vânzător un teren adiacent, de circa 17.000 de metri pătrați, pe care în 2018 a fost deschis hipermarketul Kaufland Alexandriei. Ulterior, Zsolt Toth s-a retras din Alpha Property Development, iar belgienii de la Mitiska au preluat centrele comerciale dezvoltate de companie în România.

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Recent, Dunca și Toth, care au mai dezvoltat, între timp, o serie de hipermarketuri Kaufland, ultimul fiind la Reșița, și proiecte rezidențiale în Cluj, au început etapele de construire pentru un bloc cu 9 etaje, format din două corpuri, care vor cuprinde 198 de apartamente pe terenul deținut în București. Accesul spre viitorul ansamblu rezidențial se va face din incinta Kaufland Alexandriei, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Interesant este că și Lidl a primit autorizație de construire în aceeași zi cu proiectul clujenilor. Retailerul ridică un nou magazin, pe un teren cumpărat de la grupul Atlassib, al omului de afaceri Ilie Carabulea, situat tot lângă Cora și Kaufland Alexandriei.

În firma de proiect a lui Dunca și Toth urmează să fie atras și antreprenorul Iulian Iuga, fondator al producătorului de software Accesa, din al cărui acționariat a ieșit în 2018 printr-o tranzacție de 1,25 milioane de euro, care a reprezentat intrarea companiei în grupul Ratiodata, unul dintre cei mai mari furnizori de sisteme și servicii IT din Germania.

„Este prima noastră dezvoltare imobiliară din București. Avem autorizație și am fi putut începe lucrările în această toamnă, dar acum lucrăm la un deviz cât mai exact cu prețurile actuale, care cresc încontinuu. Vrem ca în primăvară să demarăm proiectul. Suntem în negocieri pentru noi terenuri în București. În Cluj sunt la vânzare terenuri cu autorizație la niște prețuri nejustificate, pe când în București, fiind o piață mai mare, concurența reglează prețurile“, a declarat, pentru Profit.ro, Dan Dunca.

Parteneriat strategic între investitorul imobiliar Ionuț Dumitrescu și Sacha Dragic, fondatorul Superbet, pentru dezvoltarea de depozite în toată țara. Injecție masivă de capital. Vor ocupa locul 3 în piață. Nu sunt la prima colaborare CITEȘTE ȘI Parteneriat strategic între investitorul imobiliar Ionuț Dumitrescu și Sacha Dragic, fondatorul Superbet, pentru dezvoltarea de depozite în toată țara. Injecție masivă de capital. Vor ocupa locul 3 în piață. Nu sunt la prima colaborare

Dunca este cunoscut în Cluj ca proprietar, alături de soția sa, a restaurantului Baracca din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca. Localul a fost desemnat „cel mai bun restaurant din România” la prima ediție a Romanian Hospitality Awards din 2018. Omul de afaceri a mai dezvoltat, până acum, circa 300 de apartamente în Cluj, iar acum a lansat o nouă investiție, tot alături de Toth și Iuga, în cartierul Colonia Borhanci din Cluj.

„Avem la nodul centurii metropolitane a Clujului, pe un teren de 2,5 hectare, un proiect mixt cu 80% comercial (parc de retail) și 20% rezidențial. Încercăm să aprobăm PUZ-ul. Este în centrul cartierului Borhanci, o zonă care s-a dezvoltat mult în Cluj și nu a apucat să fie dotată comercial“, a explicat Dunca.

O serie de antreprenori români au început să facă plasamente imobiliare pe piața din București, în ultimii ani, ca o formă de diversificare a afacerilor pe care le desfășoară. Printre ei se numără frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău, Dorin Mateiu din Alba, Ovidiu Buluc din București, Vasile Armenean din Suceava, Gheorghe Buzdugan din Cluj,  Dobrin Mitriță, Spiru Mantu și Mihai Humă, toți din Galați, Cătălin Ene și Sorin Mihai Cîrstea din Argeș.

Cerere crescută de locuințe

În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.

FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro

Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost cu 33% mai mare în luna septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la peste 64.000 de contracte, după ce luna corespondentă din 2020 începea să își revină din șocul cauzat de criza sanitară. Evoluția marchează un an de creșteri lunare consecutive din august 2020 încoace, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Primele 9 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 32%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020. Explozia tranzacțiilor a culminat în octombrie 2020 cu cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din 2020 a fost cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștere, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
dan dunca
zsolt toth
iulian iuga
baracca
kaufland
accesa