EXCLUSIV Indotek, imperiul imobiliar condus de unul dintre cei mai bogați unguri - a doua tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center

EXCLUSIV Indotek, imperiul imobiliar condus de unul dintre cei mai bogați unguri - a doua tranzacție în România. Cumpără clădirea de birouri One Victoriei Center
scris 27 oct 2021

Grupul Indotek, controlat de omul de afaceri Dániel Jellinek, aflat în topul celor mai bogați unguri, este în etapa de analiză tehnico-juridică a clădirii de birouri One Victoriei Center din București în vederea achiziției de la antreprenorii Omer Susli și Ionuț Dumitrescu, acționari ai One United Properties, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară. Valoarea tranzacției este estimată la peste 20 de milioane de euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În vara anului 2019, grupul maghiar Indotek a intrat pe piața imobiliară românească, cu prima sa investiție semnificativă făcută în afara Ungariei, prin achiziția mall-ului Promenada Târgu Mureș, într-o tranzacție estimată la 43 de milioane de euro. Proprietatea a fost vândută atunci la pachet cu clădirea de birouri America House din centrul Bucureștiului, pe care a cumpărat-o, cu circa 77 milioane euro, o divizie a băncii de investiții Morgan Stanley, tranzacția asigurând ieșirea fondului francez AEW Europe de pe piața locală după un deceniu de activitate în România.

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu  Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Profit.ro a anunțat anterior că investitorul ungar vrea să mai încheie o tranzacție imobiliară în România până la finalul acestui an și că are la dispoziție imediată, pentru achiziții, peste 100 de milioane de euro.

Acum, Indotek este în proces de due diligence (o analiză amănunțită a afacerii din punct de vedere juridic, financiar, comercial, operațional și tehnic) pentru achiziția clădirii de birouri One Victoriei Center din centrul Bucureștiului, la un preț de peste 20 de milioane de euro, spun sursele Profit.ro. Clădirea are o suprafață închiriabilă de circa 12.000 de metri pătrați și chiriași precum Food Panda, BRD, S&T, Mediafax Group, Embryo’s Fertility Clinic, Irem Spa și Ownzones Entertainment Technologies.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

În toamna anului 2018, imobilul de birouri a fost cumpărat de One United Properties, la pachet cu terenul fostei fabrici Ventilatorul, pentru 39 milioane de euro, de la compania austriacă Immofinanz. Antreprenorii Omer Susli și Ionuț Dumitrescu au preluat în 2019 compania care deține imobilul într-un parteneriat de tip 50%-50%, contra sumei de 17,5 milioane de euro, tranzacție semnalată  în premieră de Profit.ro.

Clădirea de birouri cumpărată a fost timp de șapte ani sediul central al firmei de asigurări Generali, care a lăsat spațiile goale în 2013, după ce s-a mutat în turnul Charles de Gaulle Plaza. După achiziție, turnul a fost renovat și reamenajat de arhitecții Lemon Interior Design.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Indotek nu au dorit să comenteze informația, iar proprietarii clădirii nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Chiar dacă One Victoriei Center este deținută de Omer Susli și Ionuț Dumitrescu, proprietatea este și în portofoliul One United Properties, cei doi fiind acționari și în cadrul grupului imobiliar. Ionuț Dumitrescu este co-fondator al diviziei de birouri a One United, care mai cuprinde clădirile One Tower, One North Gate și One Herăstrău Office, toate din București.

Cine este cumpărătorul

Indotek a inițiat, în primăvara acestui an, procesul de achiziție a întregului portofoliu de birouri, format din 11 clădiri, pe care Globe Trade Centre (GTC) îl are în Belgrad, pentru un preț de 267,6 milioane de euro. GTC scosese la vânzare și proprietățile acumulate în România, însă a decis să le retragă de pe piață, spun sursele Profit.ro.

Indotek face parte dintr-o listă mai lungă de investitori cu capital ungar intrați recent pe piața imobiliară românească. Este vorba despre fondul ungar de investiții Adventum, care a semnat un acord de achiziție a complexului de birouri Hermes Business Campus din Pipera cu dezvoltatorul belgian Atenor, într-o tranzacție estimată la peste 150 de milioane de euro, una dintre cele mai mari afaceri imobiliare încheiate vreodată pe piața locală; despre Tamás Leisztinger, apropiat al premierului ungar Viktor Orbán și aflat în topul celor mai bogați unguri; de asemenea, în vara anului 2019, Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, a definitivat achiziția pachetului majoritar de acțiuni în cadrul GTC.

Parteneriat strategic între investitorul imobiliar Ionuț Dumitrescu și Sacha Dragic, fondatorul Superbet, pentru dezvoltarea de depozite în toată țara. Injecție masivă de capital. Vor ocupa locul 3 în piață. Nu sunt la prima colaborare CITEȘTE ȘI Parteneriat strategic între investitorul imobiliar Ionuț Dumitrescu și Sacha Dragic, fondatorul Superbet, pentru dezvoltarea de depozite în toată țara. Injecție masivă de capital. Vor ocupa locul 3 în piață. Nu sunt la prima colaborare

În 2019, Dániel Jellinek a intrat, pentru prima dată, în topul celor mai bogați unguri, direct pe poziția a zecea, cu o avere estimată de revista Forbes la circa 300 de milioane de euro. Anul trecut, el a trecut pe poziția a 11-a, însă averea sa a sporit la peste 380 milioane euro.

El conduce și este acționarul majoritar al Indotek, care a acumulat, discret, unul dintre cele mai mari imperii imobiliare din Ungaria, format din peste 30 de clădiri de birouri, peste 20 de mall-uri, hoteluri și circa 100 de spații de depozitare. Jellinek are ca partener minoritar în Indotek grupul american Bohemian din statul Colorado. Grupul este deținut de familia Stryker, moștenitorii lui Homer Stryker, un chirurg ortoped american, fondator al multinaționalei Stryker Corporation.

Averea familiei este împărțită între nepoții lui Homer, Pat Stryker, creditată de Forbes cu o avere de 3,4 miliarde dolari, Jon Stryker, cu o avere de 4,6 miliarde de dolari, și Ronda Stryker, cu o avere de 7,5 miliarde de dolari.

Stryker Corporation a vândut echipamente medicale în valoare de 14,9 miliarde de dolari în 2019.

Cine sunt vânzătorii

Omul de afaceri turc Omer Susli a vândut în vara anului 2018 rețeaua de bricolaj Praktiker către grupul britanic Kingfisher. După tranzacție, cumpărătorii au anunțat că închid unitățile din Focșani, Bacău și Ploiești. Magazinele din Focșani și Ploiești au fost redeschise de Omer Susli sub un  nou brand de bricolaj denumit Homelux, pe care a anunțat că vrea să îl dezvolte într-o rețea cu 20 de magazine. Momentan are doar 3 unități.

Omer Susli mai este implicat în diferite afaceri, precum producătorul de fibre textile Romtextil, firma specializată în comerțul cu ridicata al materialelor de construcții Search Chemicals, fabrica de cretă măcinată (carbonat de calciu) și transport rutier Tempo Invest sau agenṭia de turism Travel Tips. Susli a fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD).

FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Familia italiană Montipò, proprietara Ro Naturstein, reia două proiecte majore din polul imobiliar al milionarilor români, pe terenuri scoase la vânzare cu 20 milioane euro

Partenerul său, antreprenorul Ionuț Dumitrescu, și-a făcut un renume din afacerile imobiliare pe care le-a creat și vândut de-a lungul timpului. El a vândut în 2008 compania Eurisko, pe care a fondat-o alături de Gabriel Marchievici, grupului american CBRE, pentru circa 35 milioane de dolari.

Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaționali și pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafață de 9.000 metri pătrați, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiții Zeus Capital pentru circa 12 milioane de euro.

În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcționat până în 2005 fabrica de bere Grivița din București, tranzacție evaluată la circa 15 milioane de euro. La un an diferență acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 milioane de euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spații de birouri și locuințe.

La începutul anului 2019, Ionuț Dumitrescu s-a retras din asocierea Forte Partners, care a dezvoltat complexul de birouri The Bridge, și s-a alăturat companiei One United, unde coordonează divizia de birouri. Tot în 2019 s-a asociat cu frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, alături de care dezvoltă proiecte logistice în Chitila, Bacău și Craiova. Recent, Dumitrescu s-a asociat și cu Sacha Dragic, fondatorul Superbet, în vederea dezvoltării unei rețele naționale de parcuri logistice cu o țintă de 500.000 de metri pătrați, suprafață care le-ar asigura astăzi locul trei în piață.

One United Properties, companie fondată în 2007 de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu și listată la bursă în vara acestui an, domină nișa apartamentelor de lux. La finalul anului trecut, compania a demarat lucrările la One Peninsula, un proiect cu o valoare brută de dezvoltare calculată la 138 milioane de euro, fiind unul dintre cele mai scumpe dezvoltări din portofoliul One United. În vara trecută, în acționariatul companiei a fost atras și antreprenorul elvețian Claudio Cisullo.

One United urmează să finalizeze 3 proiecte care vor pune pe piață circa 440 de apartamente, plus 30 de spații comerciale și un turn de birouri de 24.000 de metri pătrați. Este vorba despre ansamblurile One Mircea Eliade și One Herastrău Towers din București și Neo Mamaia.

Anul acesta este programată finalizarea ansamblurilor Neo Timpuri Noi, componenta de birouri a One Cotroceni Park și One Verdi Park, iar în 2022 vor fi predate Neo Floreasca Lake, One Modrogan și One Peninsula.

În ultimii ani, compania a vândut câte 150 apartamente de lux pe an. Profit.ro a scris în exclusivitate că investitorul a vândut anul trecut un penthouse din cadrul proiectului One Mircea Eliade cu prețul record de 6,8 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
indotek
daniel jellinek
ionut dumitrescu
omer susli
one victoriei center