EXCLUSIV UPDATE Unul dintre cei mai mari constructori din lume taie considerabil din echipa de construcții din România

EXCLUSIV UPDATE Unul dintre cei mai mari constructori din lume taie considerabil din echipa de construcții din România
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 19 iun 2023

Compania cu capital suedez Skanska Construction, divizia de construcții a grupului Skanska, unul dintre cei mai mari constructori și dezvoltatori imobiliari din lume, reduce considerabil echipa de muncitori din România, renunțând la zeci de oameni, deoarece nu are o certitudine cu privire la semnarea unui nou contract la nivel local, compania fiind concentrată exclusiv pe proiectele interne ale grupului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Skanska a revenit pe piața românească în 2007 cu divizia de dezvoltări imobiliare, după ce renunțase la piața locală în 2003, anterior fiind activă pe zona de construcții infrastructură. Din 2011 a revenit și cu divizia de construcții și și-a exprimat intenția de a intra și în parteneriate public-private.

EXCLUSIV FOTO Fiica cea mare a lui George Becali a vândut cu profit fostul hotel Inter din Venus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Fiica cea mare a lui George Becali a vândut cu profit fostul hotel Inter din Venus

După câteva contracte externe grupului, printre care a realizat un magazin și sediul central al Lidl din România, Skanska Construction s-a concentrat exclusiv pe proiectele imobiliare realizate de Skanska Property Romania, divizia de dezvolare comercială a grupului.

Astfel, în ultimii 12 ani a construit centrele de birouri Green Court, Campus 6 și Equilibrium din București.

EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice

Sursele Profit.ro spun că proiectele imobiliare ale Skanska s-ar afla acum într-un blocaj pe fondul suspendării investițiilor prin anularea Planurilor Urbanistice Zonale de Sector.

Întrebat dacă reducerile de personal au legatură cu blocajul la nivel urbanistic din București, Miroslav Vyčítal, directorul diviziei de construcții a Skanska pe România și Ungaria, spune că „din cauza deciziei de a ne concentra pe piața din România doar pe proiectele interne și pentru că nu există nicio dată clară de începere a unui nou proiect, am decis să limităm operațiunile locale în divizia de construcții.

Ca urmare, suntem nevoiți să reducem considerabil echipa Skanska Construction din București. Chiar și cu un număr limitat de angajați, Skanska Construction Romania continuă să își desfășoare activitatea ca entitate de sine stătătoare în grupul Skanska”.

UPDATE 20 iunie
 
Restructurarea Diviziei de Construcții Skanska România (alcătuită în majoritate din ingineri) nu are nicio legătură cu anularea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), așa cum în mod inexact au fost interpretate informațiile într-o serie de articole apărute în mass-media în ultimele ore. Procesul de restructurare este determinat de o decizie strategică internă, care vine în contextul actual al pieței“, spune Miroslav Vyčítal.

Întrebat despre numărul de angajați afectați de această decizie, managerul Skanska nu a răspuns.

Sursele Profit.ro vorbesc despre zeci de muncitori concediați.

EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nicușor Dan a dat în judecată Primăria Sector 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice

Skanska Construction Romania figura în raportul financiar  pe 2022, transmis Ministerului Finanțelor Publice, cu un număr mediu de 38 de angajați. Numărul maxim de muncitori a fost atins în 2017, când a fost raportat un număr mediu de 73 de angajați.

Potrivit informațiilor Profit.ro, Skanska Construction nu mai are activ niciun șantier în România în acest moment.

Decizia Skanska transmite un semnal negativ puternic, fiind una dintre cele mai reputate companii din piață și printre puținele care își realizează proiectele exclusiv din surse financiare proprii.

Skanska nu este singura companie cu capital străin care a luat măsuri drastice din cauza blocajului urbanistic din București. Profit.ro a anunțat în premieră că dezvoltatorul spaniol Gran Via a decis să se retragă de pe piața imobiliară românească, după 15 ani de activitate, cu argumentul că acțiunile primarului Nicușor Dan le blochează expansiunea. Acesta a fost primul investitor imobiliar de anvergură care a anunțat că pleacă după numirea lui Nicușor Dan la Primăria Generală a Bucureștiului.

EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Construcții Erbașu își face firmă de recrutare de muncitori imigranți, după ce a constatat că angajații asiatici fug în Vest. "Din păcate, muncitorii asiatici sunt foarte volatili, plimbăreți."

Reprezentanții Skanska au mai transmis că „divizia de dezvoltare comercială a Skanska, din România, rămâne în formulă completă și se concentrează pe dezvoltarea și managementul clădirilor, pregătindu-le ulterior pentru vânzare, așa cum este și modelul nostru de business. Lucrăm la pregătirea proiectelor din portofoliu și suntem în continuare conectați la dinamica pieței“.

UPDATE 20 iunie
 
Divizia de Dezvoltare Comercială a Skanska deține în prezent atât terenuri cât și autorizații de construire necesare pentru a dezvolta noi clădiri. Într-un context global imprevizibil, ne adaptăm continuu deciziile de începere a proiectelor și evaluăm constant riscurile. În același timp, continuăm să fim parteneri deschiși de dialog cu toți stakeholderii noștri și să rămânem conectați la noi oportunități. 
 
Avem un model de business foarte sustenabil, așadar în paralel cu pregătirea proiectelor din pipeline, ne concentrăm pe cele pe care le avem astăzi în portofoliu – clădirile de birouri Equilibrium 1 și Equilibrium 2”, a declarat Aurelia Luca, Executive Vice President Operations Ungaria și România, Divizia de Dezvoltare Comercială a Skanska din CEE.

Dezvoltatorul suedez Skanska pregătește promovarea la vânzare a primei clădiri din cadrul complexului de birouri Equilibrium din nordul Bucureștiului, o tranzacție cu o valoare potențială de circa 50 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro. Dezvoltatorul anunțase că va scoate ambele clădiri ale complexului Equilibrium la vânzare, însă, deocamdată, a doua clădire nu este închiriată, situație care face dificilă vânzarea.

Skanska a vândut până acum cele trei clădiri de birouri din cadrul Campus 6, complex situat în zona Politehnică a Bucureștiului, la un preț de circa 150 de milioane de euro. Prima clădire a fost cumpărată de CA Immo și după retragerea acestora de pe piață a intrat în portofoliul Pavăl Holding, iar celelalte două clădiri au ajuns la S Immo, companie a grupului ceh CPI.

Suedezii au mai vândut în etape cele trei clădiri ale complexului Green Court din zona Barbu Văcărescu a Capitalei, în suprafață de 54.300 de metri pătrați, cu circa 129 milioane euro către compania Globalworth.

ANALIZĂ INFOGRAFIC Topul mall-urilor cu cele mai mari afaceri din România. Clasamentul are un nou lider după un deceniu de supremație a Zonei Comerciale Băneasa. Cele mai mari încasări din istoria pieței moderne de retail CITEȘTE ȘI ANALIZĂ INFOGRAFIC Topul mall-urilor cu cele mai mari afaceri din România. Clasamentul are un nou lider după un deceniu de supremație a Zonei Comerciale Băneasa. Cele mai mari încasări din istoria pieței moderne de retail

Campus 6 mai are gândită și o a patra clădire, care va ridica suprafața închiriabilă a complexului la peste 81.000 de metri pătrați, însă deocamdată nu au început lucrările la aceasta.

În plus, Skanska a cumpărat, în 2019, jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi la un preț de circa 23 de milioane de euro, cu planul să dezvolte 93.000 de metri pătrați de birouri, însă proiectul este suspendat, potrivit surselor Profit.ro. 

Grupul suedez Skanska este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari și constructori din lume cu afaceri de peste 10,8 miliarde de euro în 2022. În cadrul grupului lucrează peste 28.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
skanska
concediere angajati