Octavian Știreanu, fost consilier al lui Ion Iliescu și fondator al ziarului "Azi" al FSN, vinde imobile ale Întreprinderii de Carton București, prima investiție străină din România de după 1989

Octavian Știreanu, fost consilier al lui Ion Iliescu și fondator al ziarului "Azi" al FSN, vinde imobile ale Întreprinderii de Carton București, prima investiție străină din România de după 1989
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 sep 2017

Fostul consilier prezidențial din al doilea mandat complet de președinte al României al lui Ion Iliescu și parlamentar PSD Octavian Știreanu, fondatorul ziarului "Azi" al FSN, vrea să vândă cu minimum 606.000 euro un teren de aproape 7.600 metri pătrați al firmei Tipografia Cicero din Bulevardul Pallady din București, companie pe care o controlează cu peste 57% din acțiuni. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Terenul, situat la sediul social al Tipografiei Cicero din Bulevardul Theodor Pallady nr. 66, sector 3 București, în fosta zonă industrială Titan a Capitalei, are suprafața de 7.583 metri pătrați și este scos la vânzare cu tot cu construcții, în suprafață desfășurată de 6.973 metri pătrați. Știreanu vrea să obțină pe acest activ cel puțin 606.000 de euro, prețul minim fiind stabilit la 80 euro/mp.

Acționarii companiei Tipografia Cicero sunt Octavian Știreanu, cu 57,33% din acțiuni, SIF Muntenia (42,63%) și soția lui Știreanu, Mariana (0,04%).

FOTO Peste 150 de migranți din Iran și Irak pe o navă eșuată pe Marea Neagră. Ambarcațiunea a ajuns în Portul Midia CITEȘTE ȘI FOTO Peste 150 de migranți din Iran și Irak pe o navă eșuată pe Marea Neagră. Ambarcațiunea a ajuns în Portul Midia

Tipografia Cicero, având ca obiect principal de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare, face parte, alături de firmele ICOA SA (închiriere bunuri imobiliare), Frazi SA (alte activități de tipărire) și Editorial SRL (activități ale holdingurilor), din Cicero Grup, controlat de familia Știreanu. Toate cele patru companii sunt înregistrate la aceeași adresă, Bulevardul Theodor Pallady nr. 66.

Cea mai activă dintre cele patru a fost anul trecut Frazi SA, cu un rulaj 4,39 milioane lei și pierderi de 567.000 lei, urmată de ICOA SA, cu o cifră de afaceri de 2,62 milioane lei și un profit net de 661.463 lei. Editorial SRL a înregistrat în 2016 un profit net de 142.000 lei la o cifră de afaceri de 436.000 lei, iar Tipografia Cicero – venituri de circa 129.000 lei (cifră de afaceri zero) și pierderi de 7.249 lei.

În 22 mai anul acesta, la ICOA SA a fost convocată o AGA extraordinară care a avut pe ordinea de zi "aprobarea vânzării, în totalitate sau parțial, a activului imobiliar al societății format din teren cu suprafața totală de 41.250 mp și construcțiile aferente".

Într-un raport de evaluare din 2010 al acțiunilor ICOA SA (listată atunci pe platforma Rasdaq a BVB), Frazi SA și Tipografia Cicero SA se menționa că ICOA SA deținea la acea dată în patrimoniu imobilizări corporale de aproape 18 milioane lei, compuse din terenuri și construcții în Pallady, plus mijloace fixe amortizate. Terenurile, în suprafață totală de peste 40.000 mp, erau evaluate la valoarea totală de circa 17,3 milioane lei. Cu un an înainte, în decembrie 2009, firma vânduse o parcelă de peste 3.000 mp cu 100 euro/mp plus TVA. 

Apple lansează o nouă versiune de Apple TV, cu suport 4K și HDR CITEȘTE ȘI Apple lansează o nouă versiune de Apple TV, cu suport 4K și HDR

ICOA SA este fosta Întreprindere de Carton Ondulat și Ambalaje București de pe vremea lui Ceaușescu, care, după Revoluția din decembrie 1989, a făcut obiectul uneia dintre primele investiții străine din România. Astfel, în 1990, întreprinderea a fost transformată în societate comercială, sub numele ICOA SA, printr-o HG a Guvernului Petre Roman. Ulterior, în același an, ICOA SA a intrat în asociere cu grupul francez Rossmann, înființându-se societatea mixtă Romcarton SA, la care francezii dețineau 51% din acțiuni, iar ICOA – restul de 49%. În 1996, prin Romcarton, francezii au preluat și pachetul majoritar de acțiuni al Ambro SA, fostul Combinat de Celuloză și Hârtie din Suceava.

Prin majorări succesive de capital, ultima dintre ele fiind efectuată în 2003, acționarul majoritar francez a ajuns să dețină peste 99% din Romcarton SA. ICOA SA a rămas și în prezent cu o deținere marginală, pe care de altfel intenționează să o vândă. Cu o participație nesemnificativă a rămas și omul de afaceri Vladimir Cohn, fost acționar la clubul de fotbal Dinamo București, care a ocupat o perioadă funcțiile de administrator și director general al Romcarton.   

O bună perioadă de timp, însă, o parte din terenurile și spațiile de producție în care se desfășura activitatea Romcarton SA, compania controlată de francezi, erau închiriate de la ICOA SA. De exemplu, într-un document al ICOA SA din 2006, se face referire la un contract de închiriere încheiat cu Romcarton la prețul de 31.000 de dolari pe lună.

Comisia Europeană a trecut la a doua fază a procedurii de infringement în cazul Poloniei CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a trecut la a doua fază a procedurii de infringement în cazul Poloniei

ICOA SA ca atare, care a continuat să și producă obiecte de papetărie și ambalaje de prezentare și transport, pe lângă activitatea principală de închiriere bunuri imobiliare, a fost privatizată propriu-zis începând cu anul 1993, când 30% din acțiunile sale au fost transferate la Fondul Proprietății Private I – Banat-Crișana. Firma Editorial SRL a soților Știreanu, înființată în anul 2000, este acționar la ICOA SA cel puțin din anul 2001, când deținea peste o treime din titlurile companiei, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Intrarea în companie s-a făcut prin achiziția de acțiuni de la Fondul Proprietății de Stat.

În perioada 2002-2007, firma Editorial SRL a lui Octavian Știreanu a condus ICOA SA, în calitate de administrator unic. Pentru rezultatele bune obținute în această perioadă, în urma unei hotărâri a AGA din 2010, Editorial SRL a primit gratuit acțiuni la ICOA SA, în conformitate cu legislația în vigoare la acea dată, care i-au majorat participația la peste 78% din capital. În schimb, Editorial SRL s-a angajat să repartizeze o cotă de 10% din profit salariaților și managementului ICOA SA.

Sub controlul francezilor de la Rossmann, producătorul de ambalaje din carton ondulat Romcarton SA a prosperat. În ultimii 7 ani, compania și-a dublat cifra de afaceri anuală, de la 80,5 la aproape 171 milioane lei, iar numărul de angajați a crescut cu peste 20%, la circa 300 de persoane. În intervalul respectiv, Romcarton SA a cumulat profituri nete în sumă totală de aproape 25 milioane lei. În 2016, acesta a fost de 4,61 milioane lei, în creștere cu 45% față de 2015.

Extras din procesul verbal al AGA ICOA SA din 28 aprilie 2010

Extras din procesul verbal al AGA ICOA SA din 28 aprilie 2010

FOTO Salonul Auto din Frankfurt: Asaltul SUV-urilor urbane. Dacia Duster - lansat alături de alți rivali CITEȘTE ȘI FOTO Salonul Auto din Frankfurt: Asaltul SUV-urilor urbane. Dacia Duster - lansat alături de alți rivali

Recent, Romcarton SA a luat un credit de 23,4 milioane euro de la BCR pentru construcția unei noi fabrici lângă București, la Popești-Leordeni, investiție totală evaluată la 27,5 milioane euro.

Octavian Știreanu (65 de ani), absolvent de Matematică și Filosofie, a lucrat în presă începând cu 1979, la revistele Viața studențească și Amfiteatru (până în 1985), iar apoi la revista Flacăra, până în 1990, când a fondat ziarul Azi, cotidian al Frontului Salvării Naționale. A câștigat trei mandate succesive de parlamentar PSD, în perioada 1996-2008, iar între 2000 și 2004 a fost consilier la Cotroceni al președintelui Ion Iliescu, coordonator al Departamentului de Politică Internă al Administrației Prezidențiale. Ultima funcție publică a deținut-o în 2009, când a fost numit, la propunerea PSD, secretar de stat la Ministerul Culturii în Guvernul PDL-PSD Boc 1, în mandatul ministrului pedelist Theodor Paleologu.

Administrator al companiei ICOA SA este, de ani buni, un alt fost parlamentar, Ionel Aichimoaie (71 de ani), de profesie inginer. Acesta a făcut parte din primul Parlament postrevoluționar, rezultat din alegerile din 20 mai 1990, păstrându-și mandatul de senator și după alegerile din 1992 și 1996. Până în 1993 a fost membru al FSN, după care s-a înscris în PD, partidul fondat de Petre Roman după ruperea Frontului. A fost membru al Comisiei pentru privatizare și administrarea activelor statului de la Senat.

viewscnt
Afla mai multe despre
octavian stireanu
fsn
psd
ion iliescu
ziarul azi
romcarton sa
icoa sa
tipografia cicero
cicero grup
platforma industriala titan