Piața imobiliară după primul trimestru: Cum au evoluat tranzacțiile și ce efecte ar putea avea pandemia. Tranzacția CTP-Equest, anunțată de Profit.ro, a fost recordul T1 pe sectorul industrial

Piața imobiliară după primul trimestru: Cum au evoluat tranzacțiile și ce efecte ar putea avea pandemia. Tranzacția CTP-Equest, anunțată de Profit.ro, a fost recordul T1 pe sectorul industrial
scris 16 apr 2020

Apetit pentru achizițiile de clădiri de birouri și parcuri industriale, mai puține birouri închiriate și centre comerciale cu deschideri amânate, așa ar putea fi rezumat primul trimestru din acest an pentru piața de real estate din România.

Volumul total al investițiilor imobiliare în primele trei luni din 2020 a fost de 120,9 milioane de euro, dintre care 85% au fost achiziții de birouri și spații industriale. Cea mai mare tranzacție pe piața de birouri a fost achiziția de către Globalworth a 50% din acțiunile proiectului Renault Bucharest Connected din vestul Bucureștiului, în timp ce pe sectorul industrial tranzacția record a trimestrului a fost reprezentată de achiziția Equest Logistic Park de către CTP, anunțată în exclusivitate de Profit.ro, pentru 30 de milioane de euro.

Românii profită de carantină pentru a-și redecora casa sau reparații. Transportul s-a prăbușit CITEȘTE ȘI Românii profită de carantină pentru a-și redecora casa sau reparații. Transportul s-a prăbușit

„Investitorii români au continuat să fie activi și în acest an, cu o valoare medie a achiziției de 7,5 milioane de euro și cu o cotă de piață de 19% din totalul tranzacțiilor. În continuare, deși mai multe tranzacții aflate în derulare ar putea fi întârziate, estimăm că sectorul birourilor rămâne cel mai activ, însă surprize plăcute ar putea veni și din piața spațiilor industriale, unde observăm un apetit ridicat”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE România.

Yieldurile au rămas stabile pe sectorul spațiilor de birouri și industriale, la valori de 7%, respectiv 7,75% și chiar dacă la începutul anului era estimată o compresie a randamentelor investiționale, situația impusă de COVID-19 a întrerupt acest trend.

Birouri: Spațiile flexibile ar putea fi o gură de aer proaspăt pentru companiile în tranziție

Pe piața spațiilor de birouri din București, în primul trimestru din 2020 a fost tranzacționată o suprafață totală de aproximativ 55.000 mp, cu 50% mai puțin față de perioada similară a anului trecut. Din această suprafață, cererea netă a reprezentat 41.500 mp, în timp ce renegocierile și reînnoirile de contracte au totalizat o suprafață de peste 13.100. Zona de vest a Capitalei a tras aproape jumătate din tranzacții, inclusiv cea mai mare tranzacție, respectiv prelungirea contractului Electronic Arts pe o suprafață de 12.000 mp.

În ceea ce privește livrările, aproximativ 76.000 mp de birouri au fost livrați în București în cadrul a patru proiecte de birouri și alți 122.000 mp urmează a fi livrați până la sfârșitul anului, aproape jumătate fiind deja pre-închiriați.

Chiriile prime au crescut ușor în primul trimestru, de la 18,5 la 18,75 euro/mp, în timp ce rata de neocupare a rămas relativ stabilă, în jurul valorii de 9,9% pentru spațiile de birouri din București.

Retail: trei noi retaileri și renegocieri ale contractelor de închiriere

În primul trimestru al acestui an, pe piața de retail din România au intrat trei retaileri care au ales București pentru prima unitate și au optat pentru conceptul de centru comercial: Breitling, Armani Beauty și Mövenpick au deschis magazine în centrul comercial Băneasa Shopping City, din nordul Capitalei. La cele trei nume s-ar putea adăuga lanțul de supermarketuri Biedronka, care și-a anunțat interesul pentru piața locală.

Închiderea magazinelor non-esențiale din centrele comerciale, ca parte a măsurilor implementate în starea de urgență, a condus la scăderea bruscă a vânzărilor în special pentru retailerii  care nu au avut servicii de vânzare online bine dezvoltate. Pe segmentele alimentar (supermarketuri și hipermarketuri) și electronice, vânzările online au crescut considerabil, la polul opus aflându-se vânzările pe segmentul de fashion, care încă o dată demonstrează legătura puternică cu magazinele fizice, fără de care nici vânzarile online nu funcționează.

În ceea ce privește stocul de centre comerciale, acesta a rămas la aceeași valoare de la finalul anului trecut, respectiv 3,74 milioane mp, niciun proiect sau extindere nefiind livrate în primele trei luni din 2020. Pentru restul anului, o suprafață totală de 180.000 mp se află în construcție în București, Brașov, Miercurea Ciuc, Satu Mare, Târgoviște și Târgu Mureș. Deschiderea mai multor proiecte de retail a fost amânată pentru sfârșitul anului, ca urmare a situației COVID-19, însă activitatea pe șantiere continuă.

Chiriile spațiilor de retail au rămas stabile în primul trimestru din 2020, oscilând în jurul valorii de 80 euro/mp pentru suprafețele de aproximativ 100 mp din centrele comerciale performante.

EXCLUSIV FOTO Biofarm pregătește valorificarea terenului pe care îl deține în centrul Bucureștiului. Aici poate fi construită o clădire cu opt etaje CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Biofarm pregătește valorificarea terenului pe care îl deține în centrul Bucureștiului. Aici poate fi construită o clădire cu opt etaje

Industrial: Creșterea comerțului online impulsionează piața

Pe piața spațiilor industriale, în primul trimestru din 2020  a fost tranzacționată o suprafață netă (valoare care exclude renegocierile și reînnoirile de contracte de închiriere) de 172.400 mp, reprezentând 91% din activitatea totală de leasing.. Cea mai mare tranzacție din primul trimestru a fost reprezentată de pre-închirierea unei suprafețe de circa 70.000 mp de către Ikea în proiectul CTPark Bucharest West. În total, Bucureștiul a atras 81% din activitatea totală de leasing, în timp ce vestul și nord-vestul țării, alături de est și nord-est, au atras 19%.

La nivel național, în primele trei luni a fost livrată o suprafață de 97.000 mp, stocul total ajungând astfel la 4,49 milioane mp. Cea mai mare parte din suprafața nou livrată, aproximativ 80%, se află în București și a fost reprezentată de extinderea a două proiecte, WDP Ștefăneștii de Jos și Eli Park I, în timp ce restul de 20% a fost livrat în centrul țării, respectiv Brașov și Sibiu.

Rata de neocupare a scăzut la 6,9% la nivel național, în timp ce chiriile pentru spațiile industriale au rămas stabile în jurul valorii de 4 euro/mp, conform raportului CBRE Research.

viewscnt
Afla mai multe despre
real estate
cbre