Presiune pe piața chiriilor din București, accentuată de refugiații ucraineni. Anunțurile noi de închiriere, în ușoară scădere

Presiune pe piața chiriilor din București, accentuată de refugiații ucraineni. Anunțurile noi de închiriere, în ușoară scădere
scris 15 apr 2022

Brokerii imobiliari au înregistrat, în ultima lună, o creștere a cererii de apartamente pentru închiriat pe piața din București, alimentată și de refugiații ucraineni, potrivit datelor adunate de Profit.ro. Calupul de anunțuri noi de închiriere din ultimele 2 luni este în ușoară scădere față de anul trecut.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„În ultimele săptămâni a fost înregistrată, după cum era de așteptat, o creștere semnificativă a cererii pe piața de chirii, segmentul rezidențial, din București. Explicația principală este dată de o cerere nouă pe piață, din partea cetățenilor ucraineni.

Noi am înregistrat o creștere totală a cererii de aproximativ 60% - 70%. De notat că această creștere nu a fost determinată în totalitate de venirea cetățenilor ucraineni; segmentul de chirii era deja într-un proces de revenire, după revenirea studenților, unor angajați la birou și a unei părți din turismul recreațional și de business în ultimele luni.

Evident, o parte din proprietățile care erau scoase spre închiriere au fost preluate de către cetățenii ucraineni, însă este dificil de estimat cu adevărat câte proprietăți au fost închiriate de către aceștia. Există cerere pe toate segmentele pieței, indiferent de preț”, spune pentru Profit.ro Victor Vremera, managerul departamentului de închirieri rezidențial al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Brokerii JLL Romania au anunțat că o companie pe care o au în portofoliu de clienți globali le-a cerut să caute 100 de apartamente de închiriat pentru angajații din Ucraina.

„În 3 săptămâni «au dispărut» 3.000 de anunțuri cu apartamente de închiriat din piață. Cererea pe termen scurt a crescut exponențial. Sunt mii de cereri de închiriere pe 1, 3, 6 luni din partea cetățenilor ucrainieni. De la tranzit ajungem la termen scurt, pe toate segmentele de preț, de la 100 de euro la 5.000 de euro pe lună“, susține brokerul imobiliar Georgian Marcu.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

Datele imobiliare.ro, unul dintre cele mai importante site-uri de anunțuri imobiliare din România, arată o scădere nesemnificativă a anunțurilor noi de închiriere din București publicate în lunile februarie și martie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Mai exact, în februarie anul acesta au fost listate 8.542 de anunțuri noi cu locuințe de închiriat în București, în scădere cu 3,7% față de calupul publicat în februarie 2021, iar în martie anul acesta au fost listate 9.377 de anunțuri noi cu locuințe de închiriat în București, în scădere cu 0,4% față de volumul din martie 2021, arată datele imobiliare.ro solicitate de Proft.ro.

„Cazurile ucrainenilor care să stea cu chirie în București sunt, mai degrabă, limitate. Nu putem vorbi de un fenomen. Evoluția anunțurilor de închiriere ține de sezonalitatea pieței. Puțini din ucrainenii veniți în România și rămân“, spune Daniel Crainc, directorul de marketing al imobiliare.ro.

Războiul din Ucraina a prăbușit interesul pentru apartamente în România. Constructorii avertizează că pot apărea dificultăți de finanțare și anticipează scăderea tranzacțiilor și scumpiri abrupte CITEȘTE ȘI Războiul din Ucraina a prăbușit interesul pentru apartamente în România. Constructorii avertizează că pot apărea dificultăți de finanțare și anticipează scăderea tranzacțiilor și scumpiri abrupte

De la declanșarea războiului din Ucraina și până în 11 martie 2022, la nivel național, au intrat în România peste 380.866 cetățeni ucraineni și au ieșit 304.156 cetățeni ucraineni, dovedind caracterul de țară de tranzit al României, potrivit datelor Poliției de Frontieră Română.

După 11 martie, Poliția de Frontieră nu a mai comunicat și datele ieșirilor din țară ale ucrainenilor, ci doar intrările. Astfel, până astăzi, de la declanșarea războiului, au intrat în România peste 700.000 de ucraineni. Dintre aceștia, circa 4.300 au solicitat o formă de protecție din partea statului român, potrivit datelor anunțate de Guvernul României.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
chirii
razboi ucraina