Sonae Sierra, proprietarul mallului ParkLake, dezvoltă un ansamblu rezidențial în buza parcului IOR

Sonae Sierra, proprietarul mallului ParkLake, dezvoltă un ansamblu rezidențial în buza parcului IOR
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 feb 2020

Compania portugheză Sonae Sierra pregătește actele pentru construcția unui ansamblu rezidențial cu circa 300 de apartamente lipit de mallul ParkLake, pe care îl are în proprietate, potrivit informațiilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În procesul de dezvoltare, proiectul ParkLake din cartierul bucureștean Titan a cunoscut mai multe variante. Inițial mallul trebuia să aibă o suprafață aproape dublă față de ce este astăzi, iar lângă el erau proiectate două blocuri cu apartamente. În 2008 s-a renunțat la un bloc cu locuințe în favoarea unor terenuri de sport, iar terenul dedicat celui de-al doilea bloc a rămas liber.

Pe lotul de circa 7.000 de metri pătrați se pregătește acum construcția unui bloc cu circa 300 de apartamente, o investiție de circa 15 milioane de euro, potrivit estimărilor Profit.ro. Pentru acest teren a fost luată în considerare și varianta unei clădiri de birouri.

Sonae Sierra, proprietarul mallului ParkLake, dezvoltă un ansamblu rezidențial în buza parcului IOR

Povestea proiectului ParkLake a început în 2007, când firma irlandeză Caelum Development, controlat de frații David și Derek Sharkey, a cumpărat de la omul de afaceri român Eduard Ioan Dan Romalo terenul de 8,2 hectare pe care a funcționat în trecut baza sportivă Spartac din cartierul Titan la un preț de 53 milioane euro. Ulterior, Caelum a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture (50%-50%) cu Sonae Sierra pentru dezvoltarea mallului ParkLake. Costul de dezvoltare al ParkLake a fost de 180 milioane euro, din care 83 milioane euro au fost obținuți de la un grup de finanțatori format din OTP Bank Ungaria, OTP Bank România și banca austriacă Hypo Gruppe Bank.

În urmă cu aproximativ un an, frații Sharkey și-au vândut participația de 50% deținută în cadrul mallului ParkLake, într-o tranzacție evaluată la circa 80 milioane de euro.

ParkLake se întinde pe o suprafață de 70.000 metri pătrați, are peste 200 de magazine deschise și este închiriat în proporție de 98%. Mallul a fost inaugurat în septembrie 2016 și se adresează unui număr de peste 1,4 milioane de locuitori. ParkLake ocupă locul opt în topul mallurilor cu cele mai mari venituri din România în 2018, o analiză realizată de Profit.ro. Centrul comercial a generat din chirii 19,3 milioane de euro, însă a rămas cu o pierdere de 3,9 milioane de euro, la doi ani de la deschidere.

EXCLUSIV Prima fabrică Pepsi devine cartier rezidențial. Dezvoltarea - asigurată de un grup din care face parte unul dintre pionierii internetului românesc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima fabrică Pepsi devine cartier rezidențial. Dezvoltarea - asigurată de un grup din care face parte unul dintre pionierii internetului românesc

Sonae Sierra mai deține mallul Râmnicu Vâlcea Plaza, primul activ cumpărat la intrarea companiei pe piață, și încă două terenuri destinate unor dezvoltări de centre comerciale în Craiova și Ploiești. La Craiova a și început construcția în 2008, însă lucrările au fost oprite la stadiul de structură în 2009, după investiții de circa trei milioane de euro.

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a revenirii încrederii în piață, sentiment care se reflectă și în volumul de vânzări de proprietăți. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții, cu 4,1% mai puține decât în 2018.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
sonae sierra
parklake
locuinte