Top tranzacții: Cel mai scump complex de birouri vândut până acum, al doilea cel mai scump mall tranzacționat vreodată în București și două nume noi puternice pe piață

Top tranzacții: Cel mai scump complex de birouri vândut până acum, al doilea cel mai scump mall tranzacționat vreodată în București și două nume noi puternice pe piață

The Bridge

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 28 dec 2018

Cele mai mari cinci tranzacții imobiliare încheiate în 2018 au avut o valoare totală de aproape 600 milioane de euro, echivalentul a circa două treimi din volumul de tranzacții prognozat pentru 2018 la nivel local de brokerii activi pe piață. Două dintre cele mai scumpe proprietăți tranzacționate în 2018 au intrat și în topul celor mai mari tranzacții imobiliare încheiate vreodată în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consultanții imobiliari estimează că volumul de tranzacții cu proprietăți comerciale din 2018 se va apropia de un miliard de euro, nivel comparabil cu cel din 2017. Circa 60% din această valoare este acoperită doar de tranzacțiile din top cinci, în care au intrat trei proiecte de birouri și două de retail. Clasamentul este dominat de investitori străini, o singură vânzare fiind realizată cu capital integral românesc. Ierarhia cuprinde și două nume noi pentru piața imobiliară românească. De asemenea, toate cele cinci tranzacții majore au fost realizate cu proprietăți din București.

Cele trei tranzacții cu clădiri de birouri au implicat un volum total de investiții de 423 milioane de euro. De departe, cea mai mare tranzacție încheiată vreodată pe sectorul birourilor din România și o premieră în privința capitalului românesc a avut ca obiect proiectul The Bridge, noul sediu central al BCR. Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat primele două clădiri de birouri din cadrul complexului The Bridge din București și au bătut palma pentru achiziția celui de-al treilea imobil pentru o sumă totală estimată la 200 milioane euro. La această valoare, tranzacția a intrat direct pe locul doi și în topul celor mai mari tranzacții imobiliare realizate vreodată în România, după mallul Polus Center (acum Vivo Cluj) vândut în 2006 de Trigranit către Immoeast pentru 210 milioane de euro.

A doua cea mai mare tranzacție semnată în 2018 a implicat complexul de birouri Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust în Pipera și unul dintre sediile Oracle în România. Aceasta a adus pe piață și cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud, adică divizia imobiliară a grupului Old Mutual. Sud-africanii au format un parteneriat cu cea mai mare agenție imobiliară din Bulgaria – AG Capital și împreună au plătit peste 170 milioane de euro pe Oregon Park, format din două clădiri funcționale și o a treia în construcție.

Cea mai mare tranzacție de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România: BCR a dat cu chirie cele 132 de apartamente din Silver Mountain, visul milionarului Dan Fisher CITEȘTE ȘI Cea mai mare tranzacție de închiriere de unități rezidențiale în scop hotelier din România: BCR a dat cu chirie cele 132 de apartamente din Silver Mountain, visul milionarului Dan Fisher

Tot o companie cu capital sud-frican, MAS Real Estate Inc (MAS REI), care activează pe piața românească printr-un parteneriat cu firma Prime Kapital, înființată de fondatorii NEPI, Martin Slabbert și Victor Semionov, a plătit 95 milioane de euro, cash, pentru a achiziționa Militari Shopping de la investitorul imobiliar Atrium European Real Estate, care, astfel, s-a retras din România. Acesta este cel mai scump centru comercial vândut în 2018 și al doilea cel mai scump mall tranzacționat în București, după Promenada Mall, vândut în 2015 cu 148 de milioane de euro. Aceeași investitori au achiziționat în decembrie 2018 mallul Atrium din Arad de la grupul Demjan, controlat de milionarul maghiar Sándor Csányi și familia răposatului Sándor Demján. Tranzacția a fost evaluată la 40,5 milioane euro, cu circa 42% sub costul de dezvoltare.

O a doua tranzacție de exit prezentă în top cinci este o cedare de acțiuni. Frații David și Derek Sharkey, care controlează compania cu capital irlandez Caelum Development, și-au vândut participația de 50% deținută în cadrul mallului ParkLake din cartierul bucureștean Titan către partenerul lor portughez Sonae Sierra. Luând în calcul valoarea terenului, costul de dezvoltare și creditele implicate în proiectul ParkLake, tranzacția de exit poate fi evaluată la circa 80 milioane de euro, potrivit unor surse Profit.ro din sectorul imobiliar.

EXCLUSIV Grupul belgian Atenor intră pe piața rezidențială și are pregătite peste 180 milioane euro pentru România. A cumpărat un teren aproape de Promenada Mall și negociază noi tranzacții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grupul belgian Atenor intră pe piața rezidențială și are pregătite peste 180 milioane euro pentru România. A cumpărat un teren aproape de Promenada Mall și negociază noi tranzacții

Ultimul loc în topul celor mai scumpe imobile vândute în 2018 este ocupat, la distanță mare de restul tranzacțiilor, de prima clădire a complexului Campus 6 dezvoltat de Skanska în Politehnică și sediul London Stock Exchange Group. Clădirea a fost cumpărată de CA Immo cu 53 de milioane de euro și este cea de-a patra clădire de birouri construită și vândută de Skanska pe piața din România.

Totuși, tranzacțiile de asemenea anvergură sunt excepții pentru piața românească. Dovadă stă faptul că, spre exemplu, la finalul primelor nouă luni din 2018, în România se înregistrau doar 8% din tranzacțiile la nivelul regiunii, aproape jumătate față de Ungaria și de peste trei ori mai puține decât în Cehia, conform datelor consultanților de la JLL Romania.

Top tranzacții 2018

Proiect

Cumpărător

Vânzător

Preț (mil. euro)

Sector

The Bridge

Dedeman

Forte Partners

200

Birouri

Oregon Park

Lion`s Head

Portland Trust

170

Birouri

Militari Shopping

MAS REI/Prime Kapital

Atrium European Real Estate

95

Retail

ParkLake

Sonae Sierra

Caelum Development

80

Retail

Campus 6.1

CA Immo

Skanska

53

Birouri

SURSA: Profit.ro pe baza datelor anunțate de investitori

SURSA: JLL

SURSA: JLL

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare 2018
fratii paval
dedeman
forte partners
portland
old mutual
mas rei
prime kapital
militari shopping