Amenzi de 855.000 de lei pentru substituirea produselor din lapte cu grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor

Amenzi de 855.000 de lei pentru substituirea produselor din lapte cu grăsimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor
scris 16 feb 2019

Ministerul Agriculturii transmite că s-au controlat 284 de unități din 18 județe și din municipiul București pentru a verifica conformitatea produselor folosite la patiserii, pizzerii, restaurante și alte unități, constatându-se abateri la 39% dintre acestea.

S-au aplicat amenzi în valoare de 855.000 și s-a stabilit că persistă fenomenul substituirii produselor sănătoase obținute din procesarea laptelui cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate. Ministerul vorbește despre ”fraude alimentare”, întrucât consumatorilor li se spune că se folosesc brânzeturi și cașcaval.

Banca Transilvania. Primii 25 de ani CITEȘTE ȘI Banca Transilvania. Primii 25 de ani

„Echipe  mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor continuă seria controalelor inițiate în data de 21 ianuarie 2019, ce au ca scop verificarea conformității produselor de la patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate și informațiile oferite consumatoriloR”, a anunțat, vineri,  Ministerul Agriculturii.

Sursa citată precizează că s-au reluat verificările în județele Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și municipiul București, la 104 operatori economici (din care 34 patiserii, 38 laboratoare cofetărie/patiserie, 19 pizzerii, 7 fast-food-uri,  4 restaurante/ catering și 2 magazine alimentare), scrie News.ro.

Kovesi, acuzată că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiță în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa; urmărire penală in rem pentru favorizarea făptuitorului și fals în declarații CITEȘTE ȘI Kovesi, acuzată că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiță în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa; urmărire penală in rem pentru favorizarea făptuitorului și fals în declarații

”Din cele 104 unități verificate, 47 unități (45 %) utilizau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialități obținute din grăsimi hidrogenate și informau că preparatele conțin diferite categorii de brânzeturi sau cașcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar și pentru alte abateri de la legislația sanitar-veterinară au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 194.000 lei”, a transmis Ministerul Agriculturii.

Sursa citată a precizat că, de la data declanșării acestor acțiuni, au fost verificate în total 284 unități din 18 județe și din municipiul București, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenți economici (reprezentând 39 %) prin substituirea produselor obținute din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 855.000 lei.

”Prin verificările efectuate se confirmă persistența fenomenului substituirii produselor sănătoase obținute din procesarea laptelui autohton de calitate cu specialități obținute din grăsimi de altă origine și al dezinformării consumatorilor, inspectorii MADR continuând eforturile de  eradicare a acestora”, a mai transmis ministerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
fraude alimentare
branzareturi