Comerțul en gros a accelerat în octombrie

Comerțul en gros a accelerat în octombrie
scris 14 dec 2018

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a crescut în octombrie cu 12,8%, serie brută, față de aceeași lună a anului trecut, ritm crescut față de cel din luna anterioară, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În septembrie, comerțul cu ridicata a crescut cu 6,3%, serie brută, față de aceeași lună a anului trecut. În august, avansul a fost de 6,7%, scrie News.ro.

În octombrie, față de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 12,8% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 9,6%.

Surpriză: Lanțul de fast-food Burger King va fi relansat în România CITEȘTE ȘI Surpriză: Lanțul de fast-food Burger King va fi relansat în România

În primele zece luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, afacerile au avansat atât ca serie brută cu 9,3% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 8,9%. Avansul s-a datorat, în special, creșterii comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+19,9%), comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+13,2%) și al activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (+13%).

În octombrie, față de aceași lună a anului trecut, afacerile au avansat, pe serie brută, în special ca urmare a creșterii activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (+28,1%), comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+19,2%) și a comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+14,7%).

Totodată, creșterea s-a bazat și pe avansul comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații cu (+11,7%), comerțului cu ridicata nespecializat (+11%), comerțului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+8,4%), comerțului cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+6,8%) și comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+5,8%).

În 2017, comerțul en gros a crescut cu 7,5%, serie brută, față de anul anterior, ritm încetinit față cel din 2016.

Statisticile nu includ comerțul dintre firme cu autovehicule și motociclete. Comerțul cu ridicata este practicat în special de comercianții care cumpără produse în cantități mari, pe care le revând în cantități mai mici altor comercianți sau clienți finali.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert en gros
ins