Comerțul en gros a crescut cu 7,7% în 2016, susținut de afacerile cu mașini și produse agricole

Comerțul en gros a crescut cu 7,7% în 2016, susținut de afacerile cu mașini și produse agricole
scris 13 feb 2017

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerț, a avansat anul trecut cu 7,7% față de 2015, ritm aproape dublu față de cel înregistrat în 2015, creșterea fiind susținută în special de comerțul cu mașini și cu produse agricole, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Cea mai mare creștere s-a înregistrat, în 2016, în comerțul en gros cu mașini și echipamente, sector în care s-a înregistrat un avans cu 25,5% față de 2015, scrie News.ro.

De asemenea, afacerile cu produse agricole brute au fost mai mari cu 19% față de anul precedent, potrivit datelor INS.

În decembrie 2016, afacerile din comerțul cu ridicata au crescut cu 2,8% în ritm anual, după un avans de peste 10,7% în noiembrie.

Cel mai bun ritm din ultimii ani a fost înregistrat în august 2016, lună în care avansul a ajuns la 15%.

Față de luna anterioară, comerțul en gros a scăzut în luna decembrie 2016 cu 6,2% pe serie brută și cu 2,3% în cifre ajustate în funcție de numărul de zile lucrătoare și variațiile sezoniere.

Statisticile nu includ comerțul dintre firme cu autovehicule și motociclete.

ANALIZĂ Principalul contact al României cu administrația Trump este fostul șef al serviciului de informații al Pentagonului CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Principalul contact al României cu administrația Trump este fostul șef al serviciului de informații al Pentagonului

Comerțul cu ridicata este practicat în special de comercianții care cumpără produse în cantități mari, pe care le revând în cantități mai mici altor comercianți sau clienți finali.

În 2015, comerțul en gros a înregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, în special ca urmare a creșterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice și de telecomunicații.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
comert en gros