Comisia Europeană anunță noi norme care sporesc protecția consumatorilor. Vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preț, iar recenziile false pe piețele online vor fi interzise

Comisia Europeană anunță noi norme care sporesc protecția consumatorilor. Vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preț, iar recenziile false pe piețele online vor fi interzise
scris 8 ian 2020

Comisia Europeană (CE) a anunțat marți intrarea în vigoare a noilor norme UE privind protecția consumatorilor, ca parte a "Noilor avantaje pentru consumatori", iar acestea vizează o mai bună aplicare și modernizare a normelor actuale ale UE privind protecția consumatorilor, în conformitate cu evoluțiile digitale.

Noile norme vor asigura, printre altele, o mai mare transparență a piețelor online: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise, potrivit CE.

În plus, vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preț, iar site-urile de comparare a prețurilor vor trebui să informeze consumatorii cu privire la criteriile de clasificare, scrie News.ro.

Tranzacție: Prodal ‘94, îmbuteliatorul Stalinskaya, preia brandurile Lipova și Carpatina CITEȘTE ȘI Tranzacție: Prodal ‘94, îmbuteliatorul Stalinskaya, preia brandurile Lipova și Carpatina

"Noile norme vor spori protecția consumatorilor în lumea digitală, protecție pe care o merită cu prisosință. De asemenea, UE spune 'NU' produselor vândute ca fiind identice cu cele din alte state membre, atunci când este evident că nu e așa. Însă aceste noi norme nu vor proteja consumatorii de comercianții necinstiți și de escrocherii online decât dacă sunt implementate în mod strict. Încurajez cu fermitate toate statele membre să se asigure că noile norme sunt puse în aplicare fără întârziere", a declarat Věra Jourová, vicepreședintele pentru Valori și transparență.

Statele membre au acum doi ani să transpună directiva în legislația lor națională pentru a se asigura că toți consumatorii din UE beneficiază de măsuri de protecție mai solide.

"Astăzi transmitem un avertisment puternic comercianților cu privire la faptul că ar trebui să respecte normele, nu să le ocolească. Încălcarea la scară largă a normelor UE privind protecția consumatorilor poate însemna, pentru o companie, o amendă de 4 % din cifra de afaceri anuală. Aceasta va fi o sancțiune suficient de descurajatoare și eficace pentru a preveni fraudele comercianților necinstiți. Salut această nouă legislație, deoarece stabilește standarde cu adevărat europene de protecție a consumatorilor", a afirmat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Noile norme vor consolida, de asemenea, drepturile consumatorilor prin: asigurarea de compensații pentru victimele practicilor comerciale neloiale și prin aplicarea de sancțiuni în cazul „unor situații de prejudiciu colectiv” care afectează consumatorii din întreaga UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
protecția consumatorilor
recenzii