DECIZIE Producătorii și comercianții, obligați, sub amenințarea amenzii, să raporteze statului stocurile de produse agricole și alimentare

DECIZIE Producătorii și comercianții, obligați, sub amenințarea amenzii, să raporteze statului stocurile de produse agricole și alimentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2023

Toți producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianții vor fi obligați să raporteze stocurile la produsele agricole și alimentare, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. Măsura nu se va aplica comercianților cu suprafață de vânzare de până la 400 mp inclusiv, restaurantelor și ”comercianților care desfășoară activități de comercializare în zone publice”, dar pentru ceilalți operatori economici nerespectarea obligației se va sancționa cu amendă între 5.000 lei și 20.000 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

LISTA cu produsele care trebuie raportate MAI JOS

Sancțiune pregătită: Dizolvarea forțată a firmelor care își pierd capitalul majoritar de stat și nu își schimbă numele renunțând la anumite cuvinte CITEȘTE ȘI Sancțiune pregătită: Dizolvarea forțată a firmelor care își pierd capitalul majoritar de stat și nu își schimbă numele renunțând la anumite cuvinte

Proiectul a fost inițiat de liberali, cu argumentul că, în contextul actual, ”este necesară luarea unor măsuri pentru a preîntâmpina eventualele efecte negative în ceea ce privește asigurarea populației cu produse agroalimentare și materii prime pentru industria alimentară”. 

Opoziția, în schimb, a reclamat că proiectul. nu introduce decât o nouă obligație, împovărătoare, pentru producători și comercianți. USR chiar a reclamat că proiectul poate deveni mai degrabă o vulnerabilitate la adresa securității alimentare, în măsura în care datele privind stocurile alimentare pot fi folosite și în alte scopuri, în cazul neprocesării adecvate a acestora.

Potrivit formei adoptate, măsurile de raportare a stocurilor privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare, procesare și comercializare a produselor agricole și alimentare și sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul agroalimentar. Prevederea nu este aplicabilă însă ”comercianților care dețin structuri de vânzare cu suprafață de vânzare de până la 400 mp inclusiv, fără spațiile destinate depozitării, păstrării, și producției mărfurilor, birourilor și anexelor, comercianților ambulanți, comercianților care desfășoară activități de servicii de alimentație publică, precum și comercianților care desfășoară activități de comercializare în zone publice”.

CONFIRMARE Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituri

Ministerul Agriculturii va dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar.

În vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii.

Nerespectarea prevederilor menționate constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei. (Inițiatorii proiectului propuseseră ca neresepcatrea timp de trei luni consecutive să se sancționeze cu amendă de 1% din cifra de afaceri a anului financiar anterior, dar propunerea a fost eliminată din forma adoptată a legii).

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului, iar ulterior, îÎn termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturiiși Ministerului Finanțelor, va aproba prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a noilor prevederi.

Toți salariații - o zi liberă plătită, prin lege, pentru a-și serba ziua de naștere CITEȘTE ȘI Toți salariații - o zi liberă plătită, prin lege, pentru a-și serba ziua de naștere

Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar vor avea obligația furnizării de date satatistice de evidență a stocurilor:

a) legume-fructe;

b) cereale și produse pe bază de cereale;

c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase;

d) leguminoase furajere;

e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase;

f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte;

g) lapte și produse din lapte;

h) produse de morărit și panificație;

i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;

j) grăsimi și uleiuri;

k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate;

l) orez;

m) plante aromatice, sare și condimente;

n) ceaiuri;

o) zahăr;

p) miere;

q) drojdie.

viewscnt
Afla mai multe despre
stocuri
produse
agricol
alimente
producator
comerciant
raportare
obligație
amenda
proiect
parlament