DOCUMENT Comercianții de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă drastică și activitate oprită pentru "dublul standard". Încă nu sunt criterii clare

DOCUMENT Comercianții de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă drastică și activitate oprită pentru "dublul standard". Încă nu sunt criterii clare
scris 14 mai 2019

Comercianții de produse de larg consum, agroalimente, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice, indiferent de forma de comerț,  vor fi amendați cu 4% din cifra de afaceri și chiar obligați să își suspende activitatea 6 luni dacă vor practica în România ceea ce în lege va fi definit ca "dublul standard", atât în ce privește produsele, cât și seviciile.

Noile reguli sunt pregătite printr-un proiect anunțat anterior și lansat astăzi de președintele PSD, Liviu Dragnea. Proiectul nu conține însă criterii clare privind definirea dublului standard, ci doar menționează că autoritățile vor preleva probe de laborator. Este de așteptat ca aceste clarificări să apară prin norme metodologice.

De ce este important: Proiectul este avansat în condițiile în care, în august 2017, Profit.ro a relatat că Guvernul a fost avertizat de 2 ani că pe piață sunt alimente de slabă calitate, problema fiind considerată severă, fiind prezentat atunci și care sunt cele mai frecvent falsificate alimente. Ulterior, autoritățile române au început să investigheze calitatea produselor din Occident, un document relevând că, pentru România, problema a fost catalogată ca severă, iar susceptibile la falsificare sunt produsele din carne, lactatele, pâinea, dar și multe altele, inclusiv produsele ecologice și cele tradiționale.

După ce Profit.ro a anunțat că Ministerul Agriculturii a cerut sprijinul mai multor state europene în această privință, dar a primit doar acceptul Germaniei, Belgiei și Olandei, autoritățile au anunțat că la 9 produse din aceste țări au descoperit diferențe de calitate semnificative față de cele vândute în România. Produsele respective pot fi aflate AICI.

Ulterior, și premierul de atunci, Mihai Tudose, a solicitat miniștrilor Agriculturii și Justiției să găsească o soluție legislativă pentru a face publice numele firmelor în cazul cărora au fost identificate produse de calitate inferioară.

Mai este interesant: În toamna anului 2017, președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a avertizat că nu poate să accepte ca cetățenilor din Europa Centrală și de Est să li se vândă - sub aceeași marcă - alimente de o calitate mai proastă decât în restul UE.

”Analizele efectuate în România au scos la iveală că unele produse comercializate, desi sunt sigure, au o calitate mai slabă decât aceleași produse cu acelasi ambalaj din Europa de Vest. Acest lucru variază de la o cantitate mai mică de carne în produsele din carne până la mai puțină cacao în ciocolată, lipsa portocalelor în sucul de portocale și înlocuirea zahărului cu sirop sau îndulcitori artificiali sau mai puțină substanță activă în produsele farmaceutice sau detergeți”, arată, acum, Dragnea în document.

Potrivit acestuia, au fost efectuate teste din care a rezultat că peștele pane conținea mai puțin pește decât în Austria (58% prin comparatie cu 65%). În sucul de portocale nu au fost folosite portocale, în timp ce cel vândut în Germania conținea 3% concentrat de portocale. Teste similare au arătat situatii similare și în continutul de substanță activă din detergentii pentru piața vest-europeană (mai multă substanță activă) față de piata est-europeană deși detergentul avea acelasi ambalaj pe ambele piețe, mai susține liderul PSD.

Amazon automatizează activitățile de împachetare a comenzilor clienților, pentru care are mii de angajați CITEȘTE ȘI Amazon automatizează activitățile de împachetare a comenzilor clienților, pentru care are mii de angajați

El propune următoarele măsuri:

- Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepsește cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri; în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizatia de funcționare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni.

- Produsele prevăzute la alin.(l) se vor confisca și se vor retrage de la vânzare.

Totodată, ”prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege producerea si comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu aceleași produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate”, conform proiectului.

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protectia Consumatorului și, după caz, cei ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor verifica pe teren situația.

Autoritatea Națională pentru Protectia Consumatorului va recolta probe în vederea efectuării anailzelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard, mai prevede proiectul, care nu dă alte detalii și care nu specifică modul în care va fi identificat un serviciu cu dublu standard.

PROIECTUL POATE FI CITIT AICI

UE amendează cel mai mare berar al lumii cu 200 milioane euro pentru practici anticoncurențiale CITEȘTE ȘI UE amendează cel mai mare berar al lumii cu 200 milioane euro pentru practici anticoncurențiale

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat anterior că propunerea legislativă privind dublul standard pe care o va depune marți la Parlament prevede o ''amendă de 4% din toate încasările și confiscarea tuturor produselor'', în cazul firmelor care practică dublul standard în România.

"Acestea sunt sancțiunile pe care le-am inclus în propunerea legislativă pe care o voi depune azi în Parlamentul României. Este primul pas major al PSD împotriva companiilor care vând în România produse asemănătoare, dar de o calitate inferioară față de cele vândute în Occident. Este însă nevoie și de patrioți în Parlamentul European care să se asigure ca dublul standard privind calitatea alimentelor, medicamentelor și a altor bunuri de larg consum vândute pe piața europeană va fi complet eradicat. La fel cum ne-am luptat în România să creștem pensiile și salariile pentru a reduce decalajele dintre cetățenii români și cei europeni, tot așa ne vom bate în Parlamentul European pentru ca România să fie respectată și să aibă un tratament egal cu celelalte state ale Uniunii Europene", a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook. 

Duminică, el a reluat ideea dublului standard al produselor vândute în magazine din România, precizând că săptămâna viitoare va depune la Parlament proiectul legii dublului standard, iar cei care vor mai aduce în România produse de calitate mai proastă decât în țara lor “vor plăti ca să-i usture”.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
liviu dragnea
dublu standard