Fostul jucător de fotbal și selecționer al echipelor de tineret și seniori ale României, Mirel Rădoi (43 de ani), a intrat în parteneriat cu antreprenorii Florentin Avădanei și Bogdan Macovei, ultimul asociat al dezvoltatorului imobiliar One United Properties, cu scopul de a lansa o rețea de parcuri de retail în mai multe localități din România, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Antreprenorul Florentin Avădanei, fondatorul grupului Goldbach, specializat pe construcții și dezvoltări imobiliare, i-a cooptat pe Mirel Rădoi și Bogdan Macovei în 5 dintre firmele sale de proiect, denumite după localitățile vizate pentru dezvoltarea de parcuri de retail, adică Oravița (Caraș-Severin), Moreni (Dâmbovița), Huși (Vaslui), Titu (Dâmbovița) și Drobeta-Trunu Severin (Mehedinți), ultimul fiind orașul în care s-a născut Mirel Rădoi.
Mirel Rădoi a preluat 25% din aceste firme, Bogdan Macovei 50%, iar restul participațiilor au rămas la Florentin Avădanei.
Goldbach Construct este cunoscută pentru construirea mai multor hipermarketuri Kaufland și Lidl și colaborarea cu Element Group, dezvoltator fondat de antreprenorul Ionuț Dumitrescu.
Recent, la conducerea grupului Goldbach a fost numită în poziția de Co-CEO Elena Oancea, care, alături de sora sa Cristina Căpitanu (soția lui Victor Căpitanu, unul dintre fondatorii One United Properties), a pus bazele studioului de design Lemon Interior Design, implicat în designul de interior al majorității proiectelor One United. Odată cu ocuparea noii poziții, Elena Oancea a ieșit din acționariatul Lemon Interior Design.
Bogdan Macovei este fost director de expansiune al Kaufland și partener al lui Ionuț Dumitrescu în Element Group, prin care investesc în proiectele de birouri dezvoltate de One United Properties, precum One Tower (în care are sediu și Goldbach), One Cotroceni și One North Gate.
„Structura acționariatului companiilor din cadrul grupului Goldbach este transparentă și disponibilă prin interogarea oricăror surse publice, la fel ca în cazul tuturor companiilor cu activitate în România. Grupul a atras și continuă să atragă un portofoliu extins și diversificat de investitori care se alătura proiectelor Goldbach, împărtășind aceleași valori comune - respectiv creșterea valorii proiectelor prin crearea de comunități sustenabile“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Goldbach.
Grupul lui Florentin Avădanei a mai înființat și alte firme de proiect denumite după localitățile vizate pentru dezvoltarea de parcuri de retail, cum ar fi Odobești (Vrancea), Orăștie (Hunedoara), Zărnești (Brașov), Vălenii de Munte (Prahova) și Motru (Gorj), în care deocamdată este unic acționar.
Avădanei a mai înființat, recent, o firmă pentru un proiect în Berceni, în care este asociat și cu Patrick Borcea, fiul lui Cristian Borcea, fostul proprietar al echipei de fotbal Dinamo București.
Florentin Avădanei a anunțat că prioritatea grupului său în următorii ani este expansiunea diviziei K2 Retail Properties, înființată în 2024 și concentrată pe dezvoltarea unei rețele de parcuri de retail. El și-a propus să devină un lider în dezvoltarea și gestionarea parcurilor de retail.
Ca exemplu al proiectelor vizate de grupul lui Avădanei poate fi dată galeria comercială K2 Râșnov, pe care grupul Goldbach a livrat-o anul acesta lângă hipermarketul Kaufland deschis în Râșnov în 2023. Galeria este închiriată retailerilor Kik și Sinsay.
Intrarea lui Mirel Rădoi pe piața imobiliară nu este surprinzătoare. El și-a investit o parte din câștigurile din fotbal în mai multe locuințe din România și Emiratele Arabe Unite.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Accizele la băuturile spirtoase vor fi majorate după un calendar, schimbare cerută de companiile din domeniu - surse La începutul acestui an, clubul arab Al Jazira i-a oferit lui Rădoi un salariu anual de 2,5 milioane de euro, potrivit presei din Golf, însă antrenorul român s-a despărțit de echipă la 3 luni de la angajare.
Rădoi a fost antrenor al FCSB, a fost pe banca echipei naționale România U21, cu care a ajuns în semifinalele Campionatului European din 2019, după care a preluat echipa națională de seniori. Acum este liber de contract.
Tot mai mulți oameni din sport investesc pe piața imobiliară din București și împrejurimi. În cartierul Pipera din Voluntari au proiecte rezidențiale familia lui George Becali, fostul președinte al LPF Dumitru Dragomir, fostul antrenor Ioan Andone, fotbalistul Florin Tănase (fost căpitan al FCSB), fosta mare sportivă Elisabeta Lipă (președinte al Federației Române de Canotaj), Eduard Stăncioiu (fost portar al echipei de fotbal CFR Cluj), fotbalistul Florin Dan (care a jucat pentru CFR Cluj și FCM Târgu Mureș), dar și omul de afaceri spaniol Francisco Rubio Garcés, fostul președinte al echipei de fotbal Numancia din Spania.
La rândul lor, Alexandru Pițurcă și Claudia Naboiu, fiul cel mare și fiica fostului selecționer al naționalei de fotbal Victor Pițurcă, pregătesc un proiect rezidențial pe un teren din apropierea parcului Carol, din Sectorul 5 al capitalei.
Lor li se adaugă și Cosmin Olăroiu, unul dintre cei mai bine cotați antrenori români de fotbal, care a finalizat, anii trecuți, două proiecte cu apartamente de lux în Constanța și București.
Livrările de noi proiecte de retail ar putea depăși și în acest an pragul de 200.000 metri pătrați, în condițiile în care în primele trei trimestre au fost finalizați 140.000 metri pătrați de centre comerciale și parcuri de retail la nivel național, așa cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. În 2023, dezvoltatorii au construit 213.000 metri pătrați spații de retail noi, un record al ultimilor șapte ani.
Ca urmare a acestor livrări, stocul modern de retail din România a ajuns la 4,59 milioane de metri pătrați, reprezentând o densitate medie de 241 metri pătrați/1.000 de locuitori. Stocul cuprinde atât centre comerciale (55% din spații), cât și parcuri de retail și galerii comerciale (45%).
Activitatea de dezvoltare pe piața de retail își păstrează dinamismul și în perioada următoare, dacă luăm în considerare planurile consistente anunțate de principalii dezvoltatori pe termen scurt și lung.
Astfel, proiecte de peste 800.000 metri pătrați închiriabili se află în construcție sau în diferite etape de autorizare, a căror livrare este programată în următorii 5 ani, inclusiv mai multe centre comerciale super-regionale de peste 100.000 metri pătrați fiecare.