Încrederea în HoReCa, la cel mai scăzut nivel de după ’89: joburi chiar și de manager cu 5.000 lei salariu net fără candidați la interviu

Încrederea în HoReCa, la cel mai scăzut nivel de după ’89: joburi chiar și de manager cu 5.000 lei salariu net fără candidați la interviu
scris 23 iun 2021

Încrederea în industria HoReCa se află, în contextul pandemiei, la cel mai scăzut nivel de după 1989, fiind anunțuri și interviuri pentru locuri de muncă în domeniu la care nu se prezintă niciun candidat, inclusiv un job de manager de locație cu un salariu de 5.000 lei net - fără niciun candidat la interviu după două săptămâni - și poziții de ospătar și bucătar, care nu mai sunt la fel de căutate de specialiști din cauza instabilității legislative.

Acestea sunt datele avansate de Federația Patronatelor din Industria Ospitalității (FIO).

Numărul de angajați din industria hotelurilor și a restaurantelor s-a redus pe parcursul anului 2020 de la 186.000 la 150.000 persoane. Nivelul cumulat al pierderilor nete din HoReCa a crescut până la 2,3 miliarde de lei, față de 710 milioane lei în 2019.

Industria ospitalității este sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere a pierderilor nete în anul 2020, de 220%, fiind urmată de industria de evenimente (creștere a pierderilor nete cu 169% în 2020 față de 2019), conform sursei citate.

FOTO Cîțu: În România sunt cele mai ieftine alimente din UE CITEȘTE ȘI FOTO Cîțu: În România sunt cele mai ieftine alimente din UE

“În ultimul an am așteptat de la administrațiile centrale și locale ajutoare financiare eficiente – așa cum s-a întâmplat în multe din țările europene – și măsuri cu o direcție clară în așa fel încât să putem să estimăm pașii pe care urmează să îi facem. Niciuna din aceste așteptări nu a fost îndeplinită. Ajutoarele financiare au fost inconstante și târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârșire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate”, spune Corina Macri, președintele Federației.

Profitul net înregistrat de firmele din industria HoReCa aflate pe plus a scăzut cu 46,5% până la 2,49 miliarde de lei în 2020, în raport cu 4,65 miliarde lei în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
horeca
salariu net