McDonald’s, anchetată oficial în UE cu privire la tratamentul fiscal de care beneficiază în Luxemburg

McDonald’s, anchetată oficial în UE cu privire la tratamentul fiscal de care beneficiază în Luxemburg
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 dec 2015

Comisia Europeană (CE) a anunțat joi lansarea unei anchete oficiale cu privire la tratamentul fiscal aplicat McDonald’s de către Luxemburg, confirmând informațiile apărute miercuri în presa internațională. Comisia va analiza în special dacă autoritățile luxemburgheze au aplicat derogări selective de la dispozițiile legislației lor fiscale interne și ale Convenției de evitare a dublei impuneri Luxemburg-SUA, oferind astfel McDonald’s un avantaj de care nu dispun alte companii aflate într-o situație comparabilă din punct de vedere juridic și factual, se arată într-un comunicat al CE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit CE, McDonald’s ar putea să beneficieze în Luxemburg de un tratament fiscal favorabil ce încalcă normele UE privind ajutoarele de stat, în condițiile în care, în baza a două soluții fiscale anticipate emise de autoritățile luxemburgheze în 2009, sucursala McDonald’s din Luxemburg (McDonald’s Europe Franchising) nu a plătit impozit pe profit în statul european începând cu această dată, deși a înregistrat profituri ridicate (peste 250 de milioane euro în 2013).

Profiturile provin din redevențele plătite de beneficiarii francizei care exploatează restaurante în Europa și în Rusia pentru dreptul de a utiliza marca McDonald’s și serviciile aferente, se arată în comunicat.

Surse familiare cu situația au declarat miercuri pentru Wall Street Journal că autoritățile europene ar putea demara o investigație oficială referitoare la acordurile fiscale încheiate de McDonald’s cu guvernul din Luxemburg. Operatorul celui mai mare lanț de restaurante fast-food la nivel mondial a devenit astfel cea de a cincea mare companie americană vizată de anchetele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat acordate ilegal, după Amazon, Apple, Fiat și Starbucks.

Sediul social al McDonald’s din Luxemburg este desemnat ca fiind responsabil de deciziile strategice ale societății, dar aceasta are și două sucursale, una în Elveția, cu o activitate limitată în ceea ce privește drepturile de franciză, și una în SUA, fără niciun fel de activități reale. Redevențele primite de societate sunt transferate la nivel intern către sucursala sa americană.

Comisia a solicitat informații referitoare la soluțiile fiscale anticipate în vara anului 2014, ca urmare a acuzațiilor apărute în presă cu privire la tratamentul fiscal favorabil aplicat McDonald’s în Luxemburg. Ulterior, mai multe sindicate au transmis informații suplimentare Comisiei.

Conform evaluării Comisiei de până acum, în special cea de a doua soluție fiscală anticipată emisă cu privire la societate a permis McDonald’s Europe Franchising să nu plătească practic, nici în Luxemburg, nici în SUA, niciun impozit pe profit începând din 2009, potrivit comunicatului.

”O soluție fiscală anticipată care permite McDonald's să nu plătească impozit pe redevențele sale europene nici în Luxemburg, nici în SUA trebuie să fie analizată foarte atent în raport cu normele UE privind ajutoarele de stat. Scopul convențiilor privind dubla impunere dintre țări este evitarea dublei impuneri, nu justificarea dublei neimpozitări, a spus comisarul UE responsabil pentru politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.

Aceasta este a cincea anchetă oficială pe care autoritățile din Bruxelles o lansează împotriva unei mari companii americane în ultimele 18 luni, după investigațiile privind avantaje fiscale selective care ar fi fost acordate Amazon și Fiat Crysler în Luxemburg, Apple în Irlanda și Starbucks în Olanda.

În octombrie, Comisia Europeană a decis că reducerile fiscale acordate companiilor Starbucks și Fiat Crysler Automobiles de guvernele din Olanda și Luxemburg constituie ajutor de stat ilegal și a cerut celor două state să recupereze între 20 și 30 milioane de euro în cazul fiecărei companii.

viewscnt
Afla mai multe despre
mcdonald’s
ue
comisia europeana
ancheta
tratament fiscal
luxemburg
ajutor stat
facilitati