O parte din magazinele Spectral Mobilă se redeschid. "Retailerii vor aavea probleme serioase în a plăti unele sume."

O parte din magazinele Spectral Mobilă se redeschid. "Retailerii vor aavea probleme serioase în a plăti unele sume."
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2020

Producătorul de mobilă Spectralcom, care deține o fabrică în județul Vaslui, redeschide, din 4 mai, magazinele proprii Spectral Mobilă din Bârlad, Călărași, Tecuci și Râmnicu Sărat și așteaptă ridicarea restricțiilor pentru magazinele care funcționează în mall-uri sau centre comerciale pentru redeschiderea magazinelor din București, Buzău, Galați și Pitești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Magazinele în sistem de franciză din Calafat și Târgu Jiu au fost deja deschise de două săptămâni, respectiv de săptămâna aceasta.

Decizie Hornbach - cine nu poartă mască, nu mai intră în magazin CITEȘTE ȘI Decizie Hornbach - cine nu poartă mască, nu mai intră în magazin

“Începând cu 23 martie, când Ordonanța militară nr. 2 a interzis funcționarea magazinelor din mall-uri și centre comerciale am închis magazinele din București, Buzău, Galați și Pitești, iar după câteva zile am închis și restul magazinelor Spectral Mobilă, care deși nu funcționau în centre comerciale, au avut scăderi ale vânzărilor de până la 90% față de aceeași perioadă a anului trecut din cauza restricțiilor de circulație impuse de autorități. De asemenea multe din magazinele partenere din țară care vând produsele noastre au decis să-și suspende activitatea în acea perioadă și a trebuit să reducem semnificativ și activitatea fabricii. Astfel, de la sfârșitul lunii martie și pe întreaga perioadă a lunii aprilie aproximativ 70 de angajați din magazine și fabrică sunt în șomaj tehnic, ceea ce reprezintă 70% din totalul angajaților.

Activitatea fabricii nu a fost întreruptă deloc, însa a fost redusă la minimum și am produs doar pentru vânzările online și partenerii care nu au închis magazinele, dar și ei au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor. Deși vânzările online au crescut cu 30% în această perioadă, acestea nu au putut compensa scăderile din comerțul tradițional având în vedere că reprezintă doar 18% din totalul vânzărilor.

Începând cu 4 mai se vor reactiva contractele de muncă ale angajaților din vânzari din magazinele care se deschid, urmând ca după o săptămână să le reactivăm și pe cele ale angajaților de la livrări și montaje din aceleași magazine. Restul angajaților din celelalte magazine și fabrică vor reîncepe activitatea odată cu redeschiderea magazinelor din mall-uri și centre comerciale.

Măsurile luate de autorități în ceea ce privește plata șomajului tehnic al angajaților, amânarea plății taxelor și impozitelor către stat, dar și amânarea ratelor la bănci și societăți de leasing ne-au ajutat foarte mult și am reușit să păstrăm toate locurile de muncă, însă nu rezolvă problema lichidității pentru perioada când acestea vor trebui plătite din nou și din acest motiv ne-am înscris încă din prima zi în programul IMM Invest unde am solicitat un credit pentru capital de lucru de 3.000.000 de lei.

Rămâne în continuare problema plății chiriilor și a taxelor de administrare și marketing către proprietarii de mall-uri și centre comerciale. Conform legii aceștia pot solicita plata acestor cheltuieli și pentru perioada cât au fost închise magazinele. Legislația permite doar amânarea plății acestora până după ridicarea stării de urgență dacă societatea a obținut un certificat de situație de urgență, dar retailerii vor avea probleme serioase în a plăti aceste sume la care se adaugă și cheltuielile din prima lună de funcționare după redeschiderea centrelor. Sunt proprietari de mall-uri și centre comerciale care au emis și în luna aprilie facturile către chiriași și se așteaptă la încasarea acestora, însă vor fi dificultăți în a plăti chiriile și taxele la nivelul de dinainte de pandemie chiar și pentru primele luni de funcționare după ridicarea stării de urgență pentru că vânzările vor fi probabil mult mai scăzute”, a declarat Dan Dodiță, director de vânzări al Spectralcom SRL.

Producătorul de mobilă Spectralcom SRL, care deține o fabrică în județul Vaslui, a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri netă de 3,9 milioane de euro, în creștere cu 12% față de cea din 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
spectral
mobila