Producătorul Elmiplant, cu operațiuni și în România, și alte cinci companii din industria cosmeticelor au încasat o amendă de 19 milioane euro pentru fixarea prețurilor în Grecia

Producătorul Elmiplant, cu operațiuni și în România, și alte cinci companii din industria cosmeticelor au încasat o amendă de 19 milioane euro pentru fixarea prețurilor în Grecia
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 oct 2017

Consiliul Concurenței din Grecia a amendat grupul Sarantis, producătorul Elmiplant și Bioten, și alte cinci companii din sectorul cosmeticelor cu aproape 19 milioane de euro pentru că ar fi format un cartel în vederea fixării prețurilor la produsele cosmetice vândute în magazine.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sarantis și companiile Estee Lauder Hellas, la care Sarantis deține o participație de 49%, L’Oreal Produit de Luxe Hellas, Parfums Christian Dior Hellas, Notos Com și Gerolymatos Cosmetics s-ar fi înțeles să stabilească un preț unitar al reducerilor pentru produsele vândute către retaileri, fixând, astfel, indirect, prețurile la revânzarea produselor.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În total, cele șase companii au fost amendate cu 18,84 milioane de euro.

FOTO O rețea de magazine cu produse second-hand din Olanda intră în România prin franciză. Ce mesaj transmite românilor CITEȘTE ȘI FOTO O rețea de magazine cu produse second-hand din Olanda intră în România prin franciză. Ce mesaj transmite românilor

Estee Lauder Hellas a primit cea mai mare amendă, de 5,388 milioane de euro. Notos Com a fost amendată cu aproximativ 4,1 milioane de euro, Gerolymatos Cosmetics cu aproape 3 milioane de euro,  L’Oreal Produit de Luxe cu 2,62 milioane de euro, în timp ce amenzile pentru Sarantis și Parfums Christian Dior se ridică la 1,94 milioane, respectiv 1,79 milioane de euro.

Totodată, autoritatea antitrust a ordonat companiilor să înceteze practicile anticoncurențiale, în caz contrar urmând să primească amenzi suplimentare de câte 10.000 de euro pentru fiecare zi în care nu se conformează.

Potrivit Kathimerini, Consiliul Concurenței a fost notificat cu privire la practicile anticoncurențiale ale companiilor chiar de Notos Com, care a depus o plângere împotriva cartelului. Cum însă informațiile furnizate de Notos conțineau dovezi autoincriminatorii, compania a ajuns să fie sancționată cu a doua cea mai mare amendă decisă în acest caz.

Inspectorii antifraudă au descoperit cu un prejudiciu de 46 milioane lei din comerțul cu produse din carne CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă au descoperit cu un prejudiciu de 46 milioane lei din comerțul cu produse din carne

Sarantis a anunțat că va depune apel împotriva deciziei. Producătorul și distribuitorul de cosmetice susține, într-un comunicat remis bursei de la Atena, că amenda este ilegală, fiind depășit termenul de prescripție.

“Nu a existat niciun fel de înțelegere între distribuitorii de cosmetice de lux din Grecia în vederea stabilirii prețurilor de vânzare a cosmeticelor, sau pentru orice alt motiv și, în orice caz, nu au fost prezentate dovezi în fața Consiliului Concurenței care să demonstreze contrariul. Oricum, dreptul Consiliului de a impune o amendă a fost anulat de depășirea termenului de prescripție”, arată Sarantis.

Sarantis activează în România din 1996, prin firma Romsar Cosmetics, care a devenit ulterior Sarantis România. În 2007, grupul elen a cumpărat producătorul român de cosmetice Elmiplant de la antreprenorii Elena și Ion Cremenescu, în schimbul a 6,5 milioane de euro.

Producția de cosmetice de la fabrica Elmiplant din București a fost transferată în Grecia în 2014, România devenind centrul Sarantis pentru cercetarea și dezvoltarea de produse din Europa Centrală și de Est (ECE).

Pe lângă brandurile Elmiplant și Bioten, Sarantis distribuie în România produse Estee Lauder, B.U., C-THRU , Strep, Carroten, Denim, Fino, Bio-Oil, Barza, La Prairie, Prada, Nina Ricci.

Sarantis a raportat vânzări de 29,15 milioane de euro în România în primele șase luni ale anului, în creștere cu 13,7% față de același interval din 2016 și un profit înainte de taxe și dobânzi de 1,63 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sarantis
elmiplant
bioten
amenda
cartel
preturi
practici anticoncurentiale