CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism

CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2022

Operatorii din turism vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, un sejur turistic sau circuit de cel puțin patru nopți de cazare în țară, prevede un proiect privind schema de ajutor de minimis publicat redactat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Incomingul este deosebit de important, fiind o activitate de export pentru țară, prin contribuția de valută adusă în România de către vizitatorii străini. Din acest motiv, lansăm spre consultare publică schema de minimis care va contribui la repoziționarea noastră, ca destinație competitivă. Concret, cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea acestor pachete turistice vor fi decontate parțial cu fonduri de la bugetul de stat. Inițiativa va facilita activitatea economică a mediului privat, aspect ce se traduce în atragerea turiștilor străini, în creșterea încasărilor provenite din turism și, prin urmare, în creșterea contribuției turismului în PIB", a declarat ministrul de resort, Constantin-Daniel Cadariu.

Sprijinul financiar de la bugetul de stat va fi acordat astfel: 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România; suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele patru, în cadrul aceluiași sejur sau circuit turistic.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării și până la 31 decembrie 2023, este de maximum 20 de milioane de lei, în limita creditelor bugetare și de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 1.200 (agenții de turism organizatoare care pot derula turism de incoming), iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exclusiv digital, prin intermediul unei noi aplicații informatice.

În februarie, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anunțat la Ora de Profit.ro că Guvernul vrea să stimuleze balanța comercială în turism prin acordarea de prime pentru agențiile care aduc turiști străini, urmând să lanseze, încă din acest an, un program în acest sens și prin care, de exemplu, statul să suporte contravaloarea a jumătate din costul primei nopți de cazare al unui turist străin, dacă acesta rămâne în țară minimum 4 nopți.

"Am constatat, din raportările de la Institutul Național de Statistică, că, în cursul anului 2021, balanța comercială a României nu arată bine deloc, avem un deficit comercial de peste 20 miliarde euro, adică un deficit lunar de peste 1,5 miliarde euro. Una din explicații poate fi, spre exemplu, și faptul că promovarea externă - și în general în domeniul economic, și în ce înseamnă turism - nu s-a putut face. În 2020, multe din târguri nu s-au ținut, în 2021, din păcate, predecesorul meu la minister a blocat participarea la astfel de târguri.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Ministerul, acum, și-a propus să privească turistul străin ca un export de servicii turistice. Și atunci avem în vedere demararea unui program care să vină în sprijinul agenților economici, să-i stimuleze să se intereseze să aducă mai mulți turiști străini, cei care să aducă valută în țară. Pentru asta vom avea discuții cu ei, vom vedea soluția cea mai bună", a spus ministrul, adăugând că poate exemplifica o astfel de soluție - fără ca aceasta să fie neapărat forma finală - printr-o formulă în care statul să achite jumătate din costul aferent primei nopți de cazare pentru un turist străin, cu condiția ca acel turist străin să stea minimum 4 nopți la destinația respectivă.

Autoritățile vor ca sistemul să fie aplicat chiar din acest an, posibil chiar până la începerea sezonului estival.

CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism

 

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor explică plafonarea contribuțiilor la sănătate, anunțată la Ora de Profit.ro: Ar veni la pachet cu eliminarea excepțiilor, cum sunt cele din IT sau construcții. Finanțarea sistemului nu va fi afectată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor explică plafonarea contribuțiilor la sănătate, anunțată la Ora de Profit.ro: Ar veni la pachet cu eliminarea excepțiilor, cum sunt cele din IT sau construcții. Finanțarea sistemului nu va fi afectată

CONFIRMARE Guvernul începe lupta pentru turiști străini, cu un plan care prevede și prime pentru agențiile de turism

VIDEO Ministrul Raluca Turcan la Ora de Profit.ro: Salariul minim va crește din ianuarie. Nu va fi din pixul guvernanților. Guvernul declanșează \ CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Raluca Turcan la Ora de Profit.ro: Salariul minim va crește din ianuarie. Nu va fi din pixul guvernanților. Guvernul declanșează "campanii la firul ierbii" contra muncii la negru. Ce se va întâmpla cu pensiile și angajații

Ministrul anunță totodată ce se va întâmpla în acest an cu plajele lărgite de pe litoral și punctează și faptul că în România multe pârtii de schi au fost amenajate în locuri improprii, și în acest sens fiind pregătit un plan, detaliat în VIDEO.

viewscnt
Afla mai multe despre
ora de profit.ro
daniel cadariu