Cum profită Dubaiul de Cupa Mondială de Fotbal din Qatar

Cum profită Dubaiul de Cupa Mondială de Fotbal din Qatar
scris 25 nov 2022

Qatarul nu este singura țară care a înregistrat un flux masiv de turiști datorită găzduirii Cupei Mondiale de Fotbal din 2022. Emiratele Arabe Unite învecinate vor beneficia și ele de acest val, iar capitala sa comercială strălucitoare, Dubai, va primi aproximativ 1 milion de vizitatori suplimentari pe parcursul turneului de fotbal, potrivit Consiliului Sportiv din Dubai, transmite CNBC.

Paul Griffiths, CEO al Dubai Airports, a numit în august Dubaiul ca fiind ”poarta majoră” către Cupa Mondială și a prezis că va vedea mai mulți turiști decât Qatarul însuși, scrie News.ro.

O nouă companie aeriană low-cost intră pe piața din România, pe o cursă părăsită de Blue Air CITEȘTE ȘI O nouă companie aeriană low-cost intră pe piața din România, pe o cursă părăsită de Blue Air

Și orașul se folosește de toate avantajele sale, valorificându-și reputația de oraș hipermodern, mai liberal și mai construit decât Qatarul, și promovând atracțiile turistice extravagante pe baza cărora și-a dezvoltat reputația.

Dubaiul este cunoscut pentru experiențele exagerate și ciudate, cum ar fi complexul său de pârtii de schi interioare în deșert, cea mai adâncă piscină mică creată de om din lume, cea mai înaltă clădire din lume și cea mai mare roată Ferris.

Acum se adaugă experiențe specifice cu tematica Cupei Mondiale, profitând simultan de faptul că Qatarul, o țară mică de 3 milioane de locuitori, are dificultăți să găzduiască toți turiștii așteptați și mulți dintre ei vor opta să se cazeze în Dubai pentru meciuri.

Acest lucru a fost posibil datorită ”curselor aeriene în ziua meciului”, operate de Qatar Airlines și de transportatorul low-cost cu sediul în Dubai FlyDubai, permițând călătorilor să rezerve zboruri dus-întors în aceeași zi din Dubai sau din apropiere de Oman, pentru a participa la un meci în Qatar și a se întoarcere în mai puțin de 24 de ore.

”La doar o oră distanță de Qatar pe calea aerului, Dubai este o destinație familiară pentru călătorii globale. Infrastructura sa turistică și cerințele simple de intrare îl fac o bază convenabilă pentru fanii Cupei Mondiale”, a declarat pentru CNBC Taufiq Rahim, cercetător la Mohammed bin Rashid School of Government.

Se preconizează că statul Qatar va pune la dispoziție în total 45.000 de camere de hotel până la începutul lunii noiembrie, potrivit Cushman & Wakefield Qatar, cazarea la turneu fiind ”susținută de nave de croazieră, facilități de camping, apartamente și vile”.

Dubaiul oferă între timp peste 140.000 de camere de hotel, potrivit firmei de date hoteliere STR.

În jurul diferitelor emirate ale Emiratelor Arabe Unite, au fost amenajate 43 de zone destinate fanilor, pentru vizionarea meciurilor, unele dintre cele mai mari, cum ar fi zona oficială de fani BudX a Budweiser din Dubai Harbour, fiind suficient de mari pentru a găzdui 10.000 de fani zilnic, cu meciurile difuzate pe ecrane enorme de 3.552 de metri pătrați.

Există chiar și un hotel cu tematică de fotbal în arhipelagul artificial Palm din Dubai, unde cei mai dedicați fani pot sta, în timp ce pot fi transportați în și din Doha pentru meciurile zilnice.

Aeroportul din Brașov - când e programată inaugurarea CITEȘTE ȘI Aeroportul din Brașov - când e programată inaugurarea

O experiență de vizionare a meciurilor de 20.000 de dolari pe noapte

Veniturile Dubaiului nu vor proveni doar din sejururi la hotel și restaurante. Vizitatorii emiratului pot închiria superyacht-uri pentru zeci de mii de dolari pe noapte, pentru a urmări meciurile în timp ce navighează prin Golful Persic.

Xclusive Yachts, cea mai mare companie privată de iahturi charter din Emiratele Arabe Unite, oferă cea mai opulentă experiență pe mare, la 20.000 de dolari pe noapte, pe un superyacht cu trei punți, cu un skydeck, bar la bord, skylounge, cinci cabine și un bucătar cu stea Michelin care servește mese gourmet.

”Ne așteptăm la o [creștere] de peste 300% a rezervărilor de iachturi în noiembrie și decembrie, în principal datorită vizitatorilor pentru Cupa Mondială și Qatar, care caută și activități de agrement în Dubai”, a declarat în octombrie directorul general Amit Patel pentru Doha News.

Traficul de zbor este, de asemenea, în creștere. Aeroporturile din Dubai au anunțat la mijlocul lunii noiembrie că 120 de zboruri de transfer vor zbura în și din afara aeroportului Dubai World Central în fiecare zi, între datele de începere și de sfârșit ale turneului, 20 noiembrie și 18 decembrie.

Și, luni, CEO-ul Flydubai, Ghaith Al Ghaith, a declarat că aproape toate zborurile de transfer ale companiei aeriene în ziua meciului către Doha au fost la capacitate maximă.

”Acesta este un model care pare să continue în următoarele două zile și săptămâni”, a spus Al Ghaith.

FOTO Rezultat slab pentru modelul premium DS4, la testele de emisii GreenNCAP CITEȘTE ȘI FOTO Rezultat slab pentru modelul premium DS4, la testele de emisii GreenNCAP

Flydubai și Qatar Airways vor gestiona împreună zborurile de transfer în ziua meciului între DWC și Doha. Odată cu adăugarea zborurilor de la aeroportul principal din Dubai, Dubai International (DXB), călătorii pot lua un zbor la fiecare 30 până la 50 de minute.

Cererea de avioane private crește

Dar, ca orice în Dubai, există o opțiune de lux pentru cei care au bani de cheltuit: companiile de charter cu avioane private au cunoscut un boom în afaceri, unii fani fiind dispuși să plătească sume atrăgătoare pentru a ajunge la meciuri.

”Cu siguranță vedem o creștere mare a traficului între Dubai și Doha, în luna viitoare”, a declarat pentru CNBC Oleg Kafarov, director de comunicare și dezvoltare de portofoliu la compania de avioane charter private Jetex din Dubai.

Jetex oferă două pachete: un serviciu complet de jet privat la prețul de 240.000 de dirhami din Emiratele Arabe Unite (65.340 dolari) pentru până la 10 pasageri, sau locuri individuale cu un preț de 29.000 de dirhami (7.895 dolari) fiecare.

Durata zborului între Dubai și Doha este de aproximativ o oră. Compania și-a amenajat chiar și terminalul VIP de pe aeroportul DWC ca o zonă de fani ai Cupei Mondiale, cu un mini teren de fotbal și alte decorațiuni tematice.

În ciuda prețurilor mari, cererea pentru zboruri private este semnificativ mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit operatorilor charter, deși cifrele variază de la companie la companie.

Ian Moore, director comercial al companiei private de charter VistaJet, spune că peste 70 dintre zborurile sale executive către Qatar pentru meciuri sunt deja rezervate.

”Evident că există unii oameni care așteaptă să vadă dacă echipa lor favorită trece de tururile de calificare. Încurajăm cu tărie clientela noastră să rezerve cu noi cât mai devreme posibil, chiar și cu un avion privat, având în vedere restricțiile și volumul de zboruri la care se așteaptă Doha, trebuie să fii bine organizat și bine structurat”, a spus Moore pentru Gulf News.

viewscnt
Afla mai multe despre
cm 2022
dubai
qatar