Egiptul își revizuiește planurile de renovare a unei piramide, după controverse legate de lucrări

Egiptul își revizuiește planurile de renovare a unei piramide, după controverse legate de lucrări
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2024

Ministerul egiptean al Antichităților și Turismului a anunțat sâmbătă că a format o comisie de studiu în urma unei controverse legate de renovarea piramidei lui Menkaura de pe platoul Giza, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urmă cu o săptămână, șeful Antichităților egiptene, Mostafa Waziri, a publicat o înregistrare video în care se vede cum muncitorii aliniază blocuri de granit la baza celei mai mici dintre cele trei piramide din Gizeh, relatează News.ro.

Imediat, numeroși egiptologi și egipteni au protestat, denunțând un atac asupra patrimoniului și cerând UNESCO și mediului academic să ia măsuri.

Încercând să dezamorseze dezbaterea într-o țară în care sectorul turismului reprezintă 10% din PIB, ministerul a anunțat că un "comitet științific la nivel înalt, prezidat de Zahi Hawass", egiptologul de renume al țării, va studia proiectul de renovare "împreună cu experți în inginerie și arheologie din Egipt, SUA, Republica Cehă și Germania".

Din lipsă de zăpadă, stațiunile de schi din Elveția sunt goale CITEȘTE ȘI Din lipsă de zăpadă, stațiunile de schi din Elveția sunt goale

"Se va lua o decizie cu privire la continuarea sau nu a proiectului de renovare", a precizat ministerul, adăugând că acest comitet va fi, de asemenea, responsabil de "procedurile necesare pentru coordonarea cu UNESCO".

Cu toate acestea, la poalele piramidei lui Menkaura, jurnaliștii AFP au văzut deja că lucrările sunt în curs de desfășurare de săptămâna trecută.

Când a fost construită, baza piramidei era acoperită cu granit. În timp, și-a pierdut o parte din acoperire. Actualul proiect are ca scop readucerea acestui strat de granit la starea sa inițială.

Problema conservării patrimoniului în Egipt - unde se află Piramida lui Keops, singura dintre cele șapte minuni ale Antichității care mai este vizibilă și astăzi - este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

Distrugerea recentă a unor porțiuni întregi din orașul istoric Cairo a mobilizat o societate civilă căreia i s-a interzis practic orice activitate politică și care își concentrează acum cea mai mare parte a luptei împotriva regimului pe probleme de planificare urbană și patrimoniu.

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
renovare piramida menkaura