Grav afectată de pandemie, piața hotelieră își așteaptă revenirea abia până în 2024. Număr semnificativ de disponibilizări. 17 hoteluri sunt însă pregătite să fie livrate în România

Grav afectată de pandemie, piața hotelieră își așteaptă revenirea abia până în 2024. Număr semnificativ de disponibilizări. 17 hoteluri sunt însă pregătite să fie livrate în România
scris 8 iul 2021

Piata hotelieră a fost una dintre cele mai afectate de pandemia COVID-19 și se așteaptă să-și revină în totalitate, în acest context, până în anul 2024. În România, rata ocupării nete în 2020 a fost cu 11,3% mai mică, decât în 2019.

Deși segmentul hotelier a fost cel mai afectat de măsurile restrictive impuse de criza sanitară, foarte puține proiecte au fost anulate. Întârzieri și amânări în livrările de hoteluri noi au fost consemnate, însă dezvoltatorii și operatorii au o perspectivă optimistă asupra viitorului.

VIDEO După turiști, și investitorii sunt nemulțumiți de plaja lărgită din Mamaia și vor să suspende contractele: apa e prea adâncă, șezlongurile sunt prea departe de mal, nisipul adus nu mai este fin CITEȘTE ȘI VIDEO După turiști, și investitorii sunt nemulțumiți de plaja lărgită din Mamaia și vor să suspende contractele: apa e prea adâncă, șezlongurile sunt prea departe de mal, nisipul adus nu mai este fin

Pentru 2021-2023, 17 hoteluri noi cu - peste 2.000 de camere - sunt așteptate să fie livrate în România, aproape jumătate dintre acestea fiind situate în Capitală. „Mai mult, noul stoc cuprinde, în mare parte, hoteluri de 4 și 5 stele. Noile livrări includ reconversia și renovarea clădirilor istorice, precum reconversia clădirii Marmorosch Blank Bank într-un hotel de lux de 5 * (Autograph Hotel by Marriott) și renovarea completă a Athenee Palace Hilton și Corinthia Grand Hotel du Boulevard - toate situate în centrul Bucureștiului”, spune Ilinca Timofte, Research Analyst, Crosspoint Real Estate.

2020 a înregistrat o scădere a cifrelor din piața hotelieră, atât în ceea ce privește oferta (-17% comparativ cu anul precedent), cât și ocuparea (-11,3%). Având în vedere că, în România, industria turismului are o contribuție relativ scăzută la PIB (aproximativ 5% în 2010-2019, comparativ cu media UE de 9,9%), impactul economic al declinului său brusc a fost mai puțin evident. Cu toate acestea, presiunea s-a reflectat si în salariile medii nete pentru industrii precum ospitalitatea și transportul aerian, care au înregistrat o scădere a salariului mediu de 12,9%, respectiv 28,38%.

În plus, în pofida eforturilor de a-și păstra angajații, închiderea hotelurilor și restaurantelor a condus la un număr semnificativ de disponibilizări în industria ospitalității. Conform datelor INS, peste 200.000 de persoane (3% din totalul populației active) erau angajați în industrie în 2018 și 2019. În 2020, numărul angajaților a scăzut la 150.000.

În plus, restricționarea călătoriilor de afaceri, pe tot parcursul anului, a avut un impact puternic asupra hotelurilor situate în București și în marile orașe, deoarece acestea reprezentau principalul motor al cererii de cazare în interiorul orașului. În general, rata netă de ocupare a scăzut la 22.9% în 2020, de la 34.2% în 2019.

Spania este încrezătoare că va atrage 45 de milioane de turiști străini în 2021 CITEȘTE ȘI Spania este încrezătoare că va atrage 45 de milioane de turiști străini în 2021

Potrivit HVS, pe baza evenimentelor anterioare care au avut un impact major asupra industriei hoteliere, cum ar fi atacurile din 11 septembrie 2001 și criza financiară globală din 2009, revenirea completă a pieței a durat aproximativ șase ani, atât din punct de vedere al rata zilnică medie și ocupare. Într-un sondaj recent, proprietarii de hoteluri se așteaptă la o recuperare completă a pieței până în 2024.

În ceea ce privește piața de închiriere pe termen scurt din București, aceasta a avut o scădere similară cu cea a pieței hoteliere. În timp ce reglementările privind proprietățile de acest tip au fost mult mai permisive decât cele din piața hotelieră, scăderea cererii a condus la decizia unor proprietari de a-și scoate proprietățile de pe piața de închiriere pe termen scurt și de a le închiria ca și cazare pe termen lung.

viewscnt
Afla mai multe despre
hotel
cazare
romania