Hotelierii și turoperatorii își fac bilanțul Revelionului: Mai mulți turiști români în țară, tarife mai mari, pachete pentru străinătate în scădere. Lipsă de spații încălzite în Deltă și pe litoral

Hotelierii și turoperatorii își fac bilanțul Revelionului: Mai mulți turiști români în țară, tarife mai mari, pachete pentru străinătate în scădere. Lipsă de spații încălzite în Deltă și pe litoral
scris 4 ian 2019

Peste 166.000 de turiști români, cu 4,5% mai mult decât în anul precedent, au ajuns de Revelion în stațiunile din țară și au cheltuit circa 40 de milioane de euro, în creștere cu 8,5% comparativ cu Revelionul anterior, arată calculele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Așa cum era de așteptat, în acest an, de Revelion, numărul turiștilor a urcat, având în vedere creșterea puterii de cumpărare și, mai ales, acordarea voucherelor de vacanță, care au compensat lipsa zăpezii din unele stațiuni.

"Ca în fiecare an, România rămâne principala opțiune de vacanță a turiștilor români. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinațiile străine concurente și faptul că pentru prima dată au fost distribuite voucherele de vacanță și personalului bugetar au făcut ca numărul de români din stațiunile autohtone să crească de la an la an. Pe de altă parte, chiar dacă nu a devenit, asa cum ne dorim cu toții, o destinație internațională importantă, un numar din ce în ce mai mare de străini au început să ia în calcul Romănia atunci când își plănuiesc vacanța de Revelion", spune Dragoș Răducan, Prim-Vicepreședinte Executiv FPTR.

FOTO Angajați Huawei, sancționați pentru că au utilizat telefoane Apple CITEȘTE ȘI FOTO Angajați Huawei, sancționați pentru că au utilizat telefoane Apple

Ca de obicei, destinațiile cu tradiție au fost foarte solicitate, înregistrându-se la nivel național o creștere a numărului de turiști cu 4,5% față de anul trecut. Cele mai multe locuri vândute de Revelion au fost în mediul rural. Astfel, 57.000 de turiști au preferat să-și petreacă noaptea de Revelion la pensiuni, fiind, totuși, cu 1,7% mai puțini față de anul trecut. Datorită pachetelor consistente de servicii, în acest segment au fost cele mai lungi sejururi, de până la cinci nopți.

Peste 28.000 de români au ales să petreacă Sărbătorile de iarnă în stațiunile balneare, similar cu anul trecut. În acest an, o creștere a fost în zonele montane, unde 37.000 de persoane au optat să-și petreacă vacanța de Revelion la munte, cu 2,7% mai mult față de anul trecut.

Cea mai mare creștere procentuală a fost pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României, cu un pachet de minimum 2 nopți pentru peste 42.000 de persoane, în creștere cu 16,5% față de anul trecut.

Creșteri au mai fost în Delta Dunării și pe litoral, numărul turistilor din aceste destinații fiind, totuși, foarte mic, din cauza numărului restrâns de locuri de cazare încălzite.

FOTO BRD forțează din nou vânzarea Cautis, unul dintre cele mai mari hoteluri din Azu­ga, aplicând însă acum o reducere drastică a prețului CITEȘTE ȘI FOTO BRD forțează din nou vânzarea Cautis, unul dintre cele mai mari hoteluri din Azu­ga, aplicând însă acum o reducere drastică a prețului

În ceea ce privește tarifele percepute în perioada Revelionului, se constată că acestea s-au majorat față de 2018 cu o medie de 4%.

Din calculele FPTR, românii au cheltuit peste 187,5 milioane de lei pentru achiziționarea pachetelor de Revelion în țară, în creștere cu 8,5% față de anul anterior. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Rânca, Strajă, Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina.


Revelionul în străinătate

Românii care au ales să își petreacă vacanța de Sărbători în străinătate au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice îndepărtate. Circa 10.500 de turiști români au apelat la agențiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate.

Astfel, numărul celor care au petrecut Sărbătorile de iarnă în alte țări a scăzut cu aproximativ 5% față de anul trecut în aceeași perioadă, aceștia cheltuind însă o sumă similară cu cea de anul trecut, aproximativ 6,1 milioane de euro. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia și Bulgaria.

FOTO A fost deschis cel mai luxos hotel din țară. O cameră costă peste 200 de euro pe noapte CITEȘTE ȘI FOTO A fost deschis cel mai luxos hotel din țară. O cameră costă peste 200 de euro pe noapte

Se menține un interes crescut pentru destinații tip city-break, fiind și oferte pentru țările din zona Orientului apropiat și mijlociu, cum ar fi Maroc. S-a menținut interesul crescut pentru destinațiile exotice precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Dubai, cu solicitări și pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius și Thailanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
revelion
turisti