Locuitorii Insulei Paștelui, rupți de lume de peste un an și jumătate, au votat împotriva redeschiderii insulei pentru turiști

Locuitorii Insulei Paștelui, rupți de lume de peste un an și jumătate, au votat împotriva redeschiderii insulei pentru turiști
scris 25 oct 2021

Locuitorii Insulei Paștelui, rupți de lume de peste un an și jumătate din cauza pandemiei de coronavirus, au votat în proporție de 67% împotriva redeschiderii insulei pentru turiști, informează AFP.

Această insulă chiliană din Pacificul de Sud, situată la 3.700 de kilometri de Chile, este cunoscută pentru impresionanții săi megaliți de origine misterioasă. Ea numără circa 10.000 de locuitori, dintre care 60% sunt membri ai poporului Rapa Nui - de la numele originar al insulei - care face parte din cultura polineziană, scrie Agerpres.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Poporul Rapa Nui trebuia să răspundă prin "da" sau "nu" la întrebarea: "Vreți să deschideți insula în ianuarie?".

Răspunsul "nu" a primit 649 de voturi, contra 320 pentru "da" și trei voturi nule, a detaliat pe rețelele sociale comunitatea locală Ma'u Henua, care administrează parcul național Rapa Nui. Doar 972 de persoane au participat la vot, mai puțin de 20% dintre locuitorii chemați la urne.

Rezultatul votului nu este unul constrângător și decizia finală le va reveni autorităților sanitare ale regiunii Valparaiso, de care depinde insula, sau Ministerului Sănătății, care nu a spus deocamdată dacă intenționează să țină sau nu cont de rezultatul consultării.

Locuitorii insulei nu au văzut nici măcar un singur turist din martie 2020 și de la impunerea stării excepționale în Chile, cu restricții sanitare împotriva noului tip de coronavirus. Chile a înregistrat peste 1,6 milioane de contaminări și peste 36.000 de decese de la începutul pandemiei.

La rândul său, insula a contabilizat opt cazuri de COVID-19 și niciun nou caz începând din septembrie 2020. De asemenea, nu s-a înregistrat aici niciun deces în timpul pandemiei, potrivit datelor autorităților locale.

Populația de pe Insula Paștelui este vaccinată în proporție de 73,1%, însă centrul medical de la Hanga Roa, capitala insulei, nu dispune de nicio unitate de terapie intensivă. O singură ambulanță medicalizată trimisă de pe continent în urmă cu o lună poate transporta un pacient a cărui viață ar fi amenințată de COVID-19.

"Veniturile insulei provin din industria turismului. Aceasta este sursa economiei", a explicat Salvador Atan, vicepreședintele comunității locale Ma'u Henua, care s-a arătat, asemenea autorităților locale, favorabil redeschiderii insulei.

"Cred că insula poate supraviețui fără a se deschide, trebuie doar să ne reinventăm și să ne amintim de ceea ce făceau părinții și bunicii noștri cândva, ei au supraviețuit fără turism", a explicat Hugo Atan, un funcționar care a votat "nu". 

viewscnt
Afla mai multe despre
insula pastelui
turism