Turiștii americani revin în Europa fără a fi descurajați de prețurile mari sau de aglomerație

Turiștii americani revin în Europa fără a fi descurajați de prețurile mari sau de aglomerație
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2023

Turiștii așteaptă două ore pentru a vizita Acropola din Atena iar coada la taxiurile de la principala gară din Roma durează la fel de mult, iar după trei ani de restricții turismul în unele dintre cele mai populare destinații din Europa ar urma să depășească valorile record din 2019, transmite AP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În timp ce anul trecut turiștii europeni au fost cei care au ajutat industria să își revină din pandemie, avansul din această vară se datorează în mare parte americanilor care profită de un dolar puternic și în unele cazuri de economiile pe care le-au făcut în pandemie fără să fie descurajați de prețurile mari la biletele de avion și cazarea la hotel, scrie Agerpres.

Rata șomajului din București se menține la același nivel ca în luna precedentă CITEȘTE ȘI Rata șomajului din București se menține la același nivel ca în luna precedentă

Lauren Gonzalez, 25 de ani, a aterizat la Roma în această săptămână împreună cu patru prietene pentru un sejur de 16 zile prin capitala Italiei, Florența și litoral după trei ani de vacanță în SUA. "Am făcut economii și știm că această călătorie este una specială. Aglomerația nu ne descurajează. Suntem din Florida și cu toate am fost la Disney World în timpul verii", spune Gonzalez, care lucrează la o agenție de marketing.

Americanii nu par îngrijorați nici măcar de recentele revolte de la Paris sau alte orașe din Franța. "O parte dintre prietenii mei mi-au spus "este puțin nebunie acolo, acum", dar noi ne-am gândit că vara este o perioadă bună să venim, așa că ne-am luat măsuri de precauție", spune Joanne Titus, o americană în vârstă de 38 de ani din Maryland, în timp ce se plimbă pe bulevardul Champs-Elysees.

Revenirea turismului de masă este o veste bună pentru hoteluri și restaurante, care au avut de suferit din cauza restricțiilor din pandemie. Însă există și un aspect negativ în condițiile în care promisiunile vizând regândirea turismului pentru a-l face mai sustenabil au fost nerespectate în mare parte.

"Pandemia ar fi trebuit să ne dea de gândit", spune Alessandra Priante, director pentru regiunea Europa la UNWTO. În schimb, mentalitatea este una care vizează "recuperarea numerarului. Totul este concentrat pe venituri, pe aici și acum. Va trebui să așteptăm să vedem ce se va întâmpla peste doi sau trei ani pentru că, pe moment, prețurile sunt nesustenabile", spune Alessandra Priante.

Chiar dacă există unele zone în care era de așteptat să se înregistreze un fenomen de saturație turistică, călătoriile la nivelul întregii Europe sunt în continuare cu 10% sub nivelul din 2019, potrivit Organizației Mondiale a Turismului. Unul dintre motive este și acela că mai puțini oameni vizitează țările care sunt aproape de războiul din Ucraina, precum Lituania, Finlanda, Republica Moldova și Polonia.

În plus, numărul de vizitatori chinezi nu a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei, zborurile din China și alte țări din Asia-Pacific spre Europa fiind cu 45% sub nivelul din 2019, potrivit datelor firmei ForwardKeys.

Primarul Constanței, despre pericolul holerei în Marea Neagră. De ce a scăzut numărul turiștilor CITEȘTE ȘI Primarul Constanței, despre pericolul holerei în Marea Neagră. De ce a scăzut numărul turiștilor

Grecia, a cărei economie este dependentă de turism, se așteaptă la 30 de milioane de vizitatori în acest an. Chiar dacă este sub recordul de 34 de milioane de vizitatori în 2019, numărul zborurilor a crescut iar destinațiile turistice favorite încep să resimtă aglomerația. Ministerul Culturii de la Atena va introduce luna aceasta un nou sistem de bilete pentru cei care vor să viziteze Acropola, urmând să fie puse la punct mai multe sloturi orare în ideea de a împărți mulțimile.

Ministrul spaniol al Turismului, Hector Gomez, vorbește despre o "vară istorică pentru turism" cu 8,2 milioane de sosiri de turiști numai în luna mai, o cifră record pentru a doua lună la rând. Totuși, unele grupuri hoteliere spun că rezervările au încetinit în primele săptămâni ale sezonului estival, din cauza unei creșteri semnificative a prețurilor la biletele de avion și camerele de hotel.

Potrivit firmei ForwardKeys, costurile sunt în creștere pe măsură ce zborurile din SUA spre Europa sunt mai mari cu 2% față de nivelul din 2019.

"Creșterea apetitului pentru călătoriile pe distanțe lungi din America este rezultatul așa-numitului 'revenge travel' provocat de restricțiile impuse în pandemie. Cu siguranță, marile orașe din țările europene populare vor fi aglomerate în timpul verii" spune Tim Hentschel, director la site-ul de booking HotelPlanner. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turisti
sua