UiPath, desprins în 2015 dintr-o mică firmă românească de apartament, intră în Top 5 cei mai valoroși unicorni din lume. CEO-ul Dines: Suntem produsul învățământului comunist. Nu am făcut bani pentru mașini scumpe, vile sau distracție!

UiPath, desprins în 2015 dintr-o mică firmă românească de apartament, intră în Top 5 cei mai valoroși unicorni din lume. CEO-ul Dines: Suntem produsul învățământului comunist. Nu am făcut bani pentru mașini scumpe, vile sau distracție!

Daniel Dines

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 3 feb 2021

Noua finanțare obținută de UiPath a propulsat startup-ul fondat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă în topul celor mai valoroși 5 “unicorni” la nivel global.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UiPath a atras 750 milioane de la investitori existenți la o evaluare post-operațiune de 35 miliarde de dolari, valoare cu care a urcat pe locul 3 în clasamentul celor mai mari unicorni care-și au sediul în SUA și pe locul 5 în topul global.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Startup-ul din domeniul automatizării, desprins în 2015 dintr-o mică firmă românească de apartament, a devenit unicorn – companie privată evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari - trei ani mai târziu, după organizarea a doar două runde de finanțare.

În iulie 2020, UiPath a devenit primul decacorn pornit din România, cu o evaluare de 10,2 miliarde de dolari.

Noua finanțare atrasă în această săptămână a propulsat compania de pe locul 22 pe locul 5 în topul celor mai valoroase companii private la nivel mondial.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Clasamentul este condus de gigantul chinez din domeniul internetului ByteDance, proprietarul TikTok,  evaluat la 140 miliarde dolari, urmat de Didi Chunxing, corespondentul Uber din China (62 miliarde dolari), și companiile americane SpaceX (46 miliarde dolari) și Stripe (36 miliarde dolari), procesator de plăți intrat recent în România.

UiPath este urmată în Top 10 de operatorul platformei de gaming Roblox (29,5 miliarde dolari), compania de data management Databricks (28 miliarde dolari), producătorul de automobile electrice Rivian (27,6 miliarde dolari), neo-banca braziliană Nubank (25 miliarde dolari) și de compania chineză Kuaishou (18 miliarde dolari), potrivit datelor agregate de CB Insights.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Clasamentul nu include gigantul chinez din fintech Ant Group, valoarea companiei și structura acesteia fiind puse sub semnul întrebării în urma listării eșuate de la finele anului trecut.

Anterior încercării de listare, grupul chinez era evaluat la 150 miliarde de dolari. Ant urma să devină un model de succes pentru unicornii care doresc să facă pasul pe bursă, în contextul în care voia să atragă aproape 35 miliarde de dolari într-o ofertă duală de acțiuni, care ar fi evaluat compania la 280 miliarde de dolari.

Uber Technologies, care a deținut mulți ani titlul de cel mai mare unicorn al lumii, s-a listat la bursă în 2019, la o evaluare de circa 83 miliarde de dolari.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

Și UiPath a lansat recent procedurile în vederea listării pe bursa din New York, depunând, în acest sens, un proiect de declarație de înregistrare la autoritatea americană de reglementare a pieței de capital (SEC). Anterior a fost anunțat că UiPath lucrează cu JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley, Bank of America și Credit Suisse pentru listarea companiei, plănuită pentru 2021.

Clasamentul unicornilor include în prezent puțin peste 530 de companii, cu o valoare agregată de aproximativ 1.780 miliarde de dolari.

În martie 2018, Daniel Dines, co-fondatorul și CEO-ul companiei, spunea: Ne vom lista în 2-3 ani pe NASDAQ. Suntem produsul învățământului comunist, cu actuala generație e mai greu. Nu am făcut bani pentru mașini scumpe și vile în Pipera sau pentru a merge în cluburi la distracție, într-un articol care poate fi citit AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
uipath
topul unicornilor
finantare
runda finantare
evaluare uipath
listare bursa