Americanii propun Poloniei o ofertă pentru construirea a șase reactoare nucleare. Varșovia are de ales între SUA, Franța și Coreea de Sud

Americanii propun Poloniei o ofertă pentru construirea a șase reactoare nucleare. Varșovia are de ales între SUA, Franța și Coreea de Sud
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2022

Statele Unite au transmis Poloniei oferta lor de a construi șase reactoare nucleare de mari dimensiuni, transmite BBC. Americanii, alături de Franța și Coreea de Sud, speră să furnizeze tehnologia și finanțarea pentru primele centrale nucleare din Polonia. Varșovia urmează să aleagă între ele în această toamnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Foaia de parcurs detaliată” înmânată de ambasadorul american Mark Brzezinski a fost elaborată împreună cu firmele americane Westinghouse și Bechtel și este menită să alinieze tehnologia nucleară americană AP1000 la așteptările programului polonez de energie nucleară, scrie G4Media.ro.

Grecia va înregistra venituri record din turism CITEȘTE ȘI Grecia va înregistra venituri record din turism

Versiunea finală a raportului a fost revizuită și considerată completă de către un comitet director bipartizan prezidat de ministrul adjunct al Poloniei pentru climă, Adam Guibourgé-Czetwerty, și de secretarul adjunct al SUA pentru energie, Andrew Light.

„Guvernul polonez va lua în considerare raportul atunci când va lua decizii cheie privind tehnologia în această toamnă”, a declarat ministrul polonez al climei, Anna Moskwa.

Printre celelalte companii care s-au alăturat cursei pentru dezvoltarea energiei nucleare în Polonia se numără EDF din Franța și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) din Coreea de Sud.

„Sper că Polonia va alege un parteneriat cu SUA, astfel încât polonezii să primească cea mai sigură, cea mai dezvoltată și cea mai demnă de încredere tehnologie disponibilă”, a declarat secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm.

„Raportul este un pas important către dezvoltarea de către Polonia a unei industrii nucleare civile robuste, cu emisii zero de carbon, care va avea ca rezultat o altă sursă europeană de energie, liberă de influența Rusiei”, a adăugat ea.

„Acest raport cuprinzător reflectă angajamentul american față de securitatea energetică a Poloniei și poate începe o dezvoltare intensă a unor relații strategice multidimensionale în domeniul securității și economiei”, a declarat Brzezinski.

Planurile nucleare ale Poloniei prevăd ca până în 2040 să fie operaționale șase reactoare cu o capacitate de până la 9 gigawați. Primul – cu o capacitate de 1,0-1,6 GW – ar trebui să intre în funcțiune până în 2033.

Guvernul polonez se așteaptă ca partenerul în programul nuclear să preia, de asemenea, o participație de 49% în compania care gestionează proiectul și să ofere finanțare, pe lângă tehnologie.

Recentele schimbări rapide de pe piața energetică, survenite în urma invaziei Rusiei în Ucraina, au făcut ca planurile să fie și mai urgente, politicienii afirmând că nevoia de a dezvolta energia nucleară este mai mare ca niciodată, pe măsură ce Polonia devine independentă de sursele energetice rusești.

„Utilizarea energiei nucleare în Polonia va contribui în mod semnificativ la reducerea emisiilor, la dezvoltarea socio-economică și la creșterea securității energetice a țării noastre, care este cea mai mare prioritate din cauza invaziei rusești în Ucraina”, a declarat Moskwa.

De asemenea, firmele poloneze private și de stat și-au dezvoltat propriile planuri pentru a construi reactoare nucleare la scară mai mică.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
reactoare nucleare