Banca centrală a Rusiei a relaxat din nou restricțiile de pe piața valutară

Banca centrală a Rusiei a relaxat din nou restricțiile de pe piața valutară
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iul 2022

Banca centrală a Rusiei va permite băncilor din ”țări neprietenoase” să tranzacționeze între valute străine pe piețele valutare din Rusia, a anunțat autoritatea de reglementare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moscova a etichetat țările care i-au impus sancțiuni drept ”neprietenoase” – o listă care include întreaga Uniune Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Australia și altele, scrie News.ro.

Google permite folosirea sistemelor terțe de plată în Europa CITEȘTE ȘI Google permite folosirea sistemelor terțe de plată în Europa

Banca centrală a abolit, de asemenea, o limită de 30% la plățile în avans către nerezidenți pe contractele de import pentru unele servicii - parte a controalelor valutare introduse după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, declanșând o serie de sancțiuni occidentale.

Potrivit băncii, relaxarea restricțiilor ”va susține activitatea economică externă și va crea condițiile pentru construirea unor noi lanțuri de aprovizionare”.

Rusia și-a încurajat sectorul financiar să se îndepărteze de dolarul american, euro și alte valute ale țărilor care au impus sancțiuni Moscovei începând cu 24 februarie.

Pe fondul scăderii importurilor și a restricțiilor privind tranzacționarea și retragerile de valută străină, rubla a crescut la maxile multianuale. Dar acest lucru i-a speriat pe factorii de decizie, care spun că moneda puternică dăunează industriei țării și a determinat banca să reducă ratele dobânzilor și să ridice treptat unele restricții.

Permiterea ca băncile nerezidente din ”țări neprietenoase” să înceapă tranzacționarea între diferite valute străine pe piața rusă ”va ajuta băncile ruse să răspundă mai bine cererii companiilor și cetățenilor”, se arată în comunicat.

O interdicție privind tranzacționarea cu ruble va rămâne în vigoare, a spus banca centrală într-un comunicat, iar companiilor străine nefinanciare din ”țări neprietenoase” le este în continuare interzisă orice tranzacție valutară pe piața rusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a rusiei
valuta