Banca Centrală a Ungariei a majorat din nou dobânda cheie, la 1,8%, din cauza unei inflații galopante

Banca Centrală a Ungariei a majorat din nou dobânda cheie, la 1,8%, din cauza unei inflații galopante
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2021

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a anunțat că a majorat dobânda cheie cu 15 de puncte de bază, la 1,8%, în linie cu estimările analiștilor. Este a patra majorare din tot atâtea luni și reprezintă cea mai agresivă politică monetară din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Majorarea prețurilor în Ungaria, care înregistrează deja cel mai rapid ritm de creștere începând din 2012, ar urma să continue tendința ascendentă după măsurile adoptate de Guvern înainte de alegeri, inclusiv majorarea salariului minim cu 20%, scrie Agerpres.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

Dobânda de 1,8% vine după majorări lunare cu 30 de puncte de bază în iunie-august și una de 15 de puncte de bază în septembrie.

Deși Ungaria a avut cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare din UE în timpul verii, oficialii Băncii Centrale au încetinit de atunci campania, citând amenințările la adresa redresării economiei în urma unui nou val al pandemiei de coronavirus.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Polonia și Cehia au răspuns luna aceasta la majorarea prețurilor cu creșteri mai ample ale dobânzilor, în timp ce România s-a alăturat majorând dobânda de la 1,25% la 1,50%, după ce inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Forintul s-a depreciat cu 2% față de euro de la reuniunea din septembrie a NBH, atingând luni cel mai redus nivel din ultimele șase luni.

Înăsprirea politicii monetare „este departe de a se fi încheiat”. NBH va continua să majoreze lunar dobânda, atât timp cât va fi necesar, iar înăsprirea politicii monetare va continua și în 2022, a apreciat adjunctul guvernatorului NBH, Barnabas Virag. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a ungariei
dobanda