Bulgaria va solicita până la finele lunii aprilie intrarea în anticamera zonei euro

Bulgaria va solicita până la finele lunii aprilie intrarea în anticamera zonei euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2020

Bulgaria va depune, până la finele lunii aprilie, cererea de aderare la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vineri premierul bulgar, Boiko Borisov, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Borisov a spus că autoritățile de la Sofia își vor accelera pregătirile de aderare, după ce au discutat acest plan cu președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, precum și cu o serie de oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene, scrie Agerpres.

"Criza coronavirusului ne-a arătat că cei care sunt în zona euro, sau în anticameră, vor avea la dispoziție miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt, vor trebui să contracteze datorii la dobânzi ridicate", a spus premierul bulgar.

Clienții ING care au solicitat suspendarea ratelor pe oferta băncii trebuie să aplice din nou pe OUG 37/2020 CITEȘTE ȘI Clienții ING care au solicitat suspendarea ratelor pe oferta băncii trebuie să aplice din nou pe OUG 37/2020

Borisov s-a declarat încrezător că Bulgariei și Croației li se va permite să adere la zona euro.

Bulgaria, împreună cu Croația și România, încearcă să adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice și un buget echilibrat, Bulgaria îndeplinește majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru a adopta moneda euro, însă persistă îngrijorări cu privire la sistemul său financiar. Autoritățile de la Sofia au acceptat să adere simultan la uniunea bancară europeană și la anticamera zonei euro, ERM-2.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
zona euro