Bulgartransgaz, amendată pentru modul în care a finanțat extinderea TurkStream

Bulgartransgaz, amendată pentru modul în care a finanțat extinderea TurkStream
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 aug 2021

Extinderea gazoductului TurkStream în Bulgaria, care ar putea conduce la mutarea tranzitului gazului rusesc de pe ruta română pe cea bulgară, se confruntă cu mai multe probleme, ANRE-ul bulgar anunțând că a amendat operatorul de transport Bulgartransgaz cu 219.000 de euro pentru încălcarea legislației prin metoda de finanțare a respectivei extinderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În prezent, din cei aproximativ 125 GWh/zi care intră în România din Bulgaria (gaz rusesc provenit din gazoductul TurkStream construit de Gazprom), aproximativ 50 GWh/zi ajung în Ungaria. Motivul: autoritățile bulgare au întârziat finalizarea prelungirii TurkStream până în Serbia, aceasta fiind ruta favorită aleasă de gigantul rus pentru a livra o parte din gazele contractate de maghiari (și care până în acest an erau importate prin Ucraina). În absența acesteia, s-a apelat la ruta românească.

Recent însă, operatorul de sistem de transport al gazelor din Bulgaria Bulgartransgaz (echivalentul Transgaz-ului autohton) a declarat că gigantul rus Gazprom s-a declarat dispus să achite în avans aproximativ 349,4 milioane euro, fără TVA, (aproximativ 420 milioane euro, cu TVA) pentru rezervarea capacității de transport a secțiunii bulgare a gazoductului TurkStream.

În urma unei investigații privind activitatea Bulgartransgaz, Comisia de reglementare a energiei și apei de la Sofia a constatat că compania ar fi încheiat tranzacții legate de proiectul respectiv fără permisiunea prealabilă cerută de lege din partea reglementatorului.

BNR vede o creștere economică mult mai ridicată decât era anticipat, pe fondul avansului consumului și investițiilor. Noi presiuni de creștere a salariilor CITEȘTE ȘI BNR vede o creștere economică mult mai ridicată decât era anticipat, pe fondul avansului consumului și investițiilor. Noi presiuni de creștere a salariilor

În septembrie 2019, Bulgartransgaz a semnat un contract de 1,1 miliarde de euro cu consorțiul saudit Arkad (format din compania Arkad Engineering & Construction din Arabia Saudită și societatea sa mixtă Arkad ABB din Italia) pentru construcția unei conducte care va tranzita gazul furnizat prin TurkStream de la granița cu Turcia la granița cu Serbia.

Cu banii obținuți în avans de la Gazprom, Bulgartransgaz susține că va putea economisi 54,2 milioane euro, în urma achitării mai rapide a propriilor obligații către contractantul principal, consorțiul Arkad, dar și către băncile comerciale.Totodată, Bulgartransgaz va putea achita mai rapid consorțiului Arkad 235,7 milioane euro, astfel că operatorul bulgar nu va mai fi expus niciunei creșteri ulterioare a costurilor. Operatorul bulgar estimează că va economisi în acest fel 41 milioane euro. Bulgartransgaz va utiliza restul de numerar rămas din plata în avans a Gazprom Export, în valoare de 48,6 milioane euro, pentru a achita viitoarele costuri operaționale, de investiții și financiare, a mai precizat compania.

Dacă Bulgartransgaz va finaliza mai rapid prelungirea TurkStream, iar Gazprom va muta tranzitul gazelor rusești către Ungaria, încasările Transgaz din rezervarea de capacitate, atât în punctul de intrare dinspre Bulgaria, Negru Vodă, cât și în cel de ieșire către maghiari, Csanádpalota, ar putea avea de suferit.

Dacă România ar putea pierde tranzitul gazului rusesc către Ungaria, l-ar putea câștiga însă pe cel către Republica Moldova.

La finalul lunii iunie, directorul Transgaz, Ion Sterian, afirma că, până la sfârșitul lunii august-începutul unii septembrie, vor fi finalizate și stațiile de comprimare Onești și Gherăiești, menite a permite exportul de gaze în Republica Moldova și implicit înlocuirea rutei ucrainene cu cea românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgartransgaz
transgaz
turkstream
bulgaria
serbia
gazprom