Cât petrol importă Uniunea Europeană din Rusia

Cât petrol importă Uniunea Europeană din Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2022

Uniunea Europeană a fost de acord să interzică cea mai mare parte a importurilor de țiței și produse petroliere rusești, în ultima sa rundă de sancțiuni impusă după invadarea Ucrainei de către Moscova, iar Reuters a realizat o analiză privind cantitatea de petrol cumpărată de țările membre din Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Interdicția asupra importurilor de țiței transportat pe mare va fi introdusă treptat, în șase luni, iar pentru produsele rafinate transportate pe mare, peste opt luni, scrie News.ro.

Rusia anunță noi tăieri de gaze către state “neprietenoase” din Europa CITEȘTE ȘI Rusia anunță noi tăieri de gaze către state “neprietenoase” din Europa

Măsura exclude livrările prin conducta de petrol Drujba, care aprovizionează rafinăriile din Europa de Est și estul Germaniei.

Cu toate acestea, mulți cumpărători europeni au suspendat în mod voluntar achizițiile de petrol rusesc sau au anunțat planuri de a-l elimina treptat, ceea ce înseamnă că importurile de petrol rusesc vor fi reduse cu aproximativ 90%.

Mai jos este un rezumat al datelor cheie despre utilizarea petrolului rusesc de către UE:

CÂT PETROL IMPORTĂ UE DIN RUSIA?

Europa a fost destinația pentru aproape jumătate din exporturile de țiței și produse petroliere ale Rusiei înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

UE a importat 2,2 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței în 2021, inclusiv 0,7 milioane de barili pe zi prin conductă, precum și 1,2 milioane de barili pe zi de produse petroliere rafinate, arată datele AIE.

CARE ȚĂRI UE AU IMPORTAT CEL MAI MULT PETROL DIN RUSIA?

Germania a fost principalul cumpărător de petrol rusesc din UE, importând 687.000 bpd de țiței și 149.000 bpd de produse rafinate, în noiembrie 2021, pe baza celor mai recente date AIE.

Germania a fost, de asemenea, cel mai mare importator al UE de țiței rusesc prin conductă, 555.000 bpd în 2021, în timp ce Polonia a importat 300.000 bpd de țiței.

Ambele țări se află pe ruta de nord a conductei Drujba, principala rută de tranzit pentru exporturile rusești de petrol către Europa.

Țările de Jos, principalul centru comercial al Europei, a fost al doilea cel mai mare importator de țiței rusesc și cel mai mare importator al UE de produse rafinate rusești.

Olandezii au importat 414.000 bpd de țiței și 335.000 bpd de produse rafinate, în noiembrie 2021.

CARE ȚĂRI UE SUNT CELE MAI DEPENDENTE DE PETROLUL RUSESC?

Țările de pe ruta de sud a conductei DruJba care traversează Ucraina sunt dependente în mod special de importurile de țiței rusești.

Petrolul rusesc a reprezentat 92% din importurile de țiței din Slovacia în noiembrie 2021. Pentru cei care importă pe mare, petrolul rusesc a reprezentat 87% din importurile din Lituania și 84% din importurile Finlandei, în noiembrie 2021, arată datele AIE. Ambele țări au spus că nu mai cumpără din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia