Cehia își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, anunță președintele Milos Zeman

Cehia își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, anunță președintele Milos Zeman
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2018

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a anunțat miercuri seară că țara sa își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite. Guvernul de la Praga, care trebuie să își dea acordul în acest sens, nu făcut însă niciun anunț pe acest subiect, scrie Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele Milos Zeman a explicat că acest proces se va desfășura în trei etape. Prima etapă constă în deschiderea unui consulat onorific la Ierusalim, luna viitoare, în a doua etapă vor fi mutate sediile altor reprezentanțe, iar ulterior va avea loc și mutarea efectivă a sediului ambasadei, notează Associated Press.

Președintele ceh nu a făcut precizări privind calendarul acestui proces, singura dată certă fiind deschiderea consulatului onorific în luna mai, scrie News.ro.

CONFIRMARE Tranzacție pe piața de modă din România: Polonezii de la CCC au finalizat cumpărarea unuia dintre cei mai mari jucători, tranzacție de 33 milioane euro CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție pe piața de modă din România: Polonezii de la CCC au finalizat cumpărarea unuia dintre cei mai mari jucători, tranzacție de 33 milioane euro

"În urmă cu câțiva ani spuneam că va trebui să ne mutăm ambasada la Ierusalim. A sosit timpul", a spus Zeman în timpul unei festivități, potrivit publicației israeliene Arutz Sheva.

Președintele ceh a precizat, de asemenea, și cine va fi consulul onorific - omul de afaceri israelian Dan Propper, președintele Osem Food Industries.

Conform unei declarații a Ministerului de Externe, anunțul președintelui Zeman este o recunoaștere a faptului că ambasadele trebuie să aibă sediul în capitale.

"Republica Cehă respectă în totalitate politica Uniunii Europene, care vede Ierusalimul drept viitoare capitală a statului israelian și a statului palestinian", a transmis Ministerul de Externe.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al statului Israel, Tzipi Hotovely, s-a întâlnit miercuri la Praga cu mai mulți oficiali cehi, unul dintre subiectele principale de discuție fiind posibila mutare a Ambasadei Cehiei la Ierusalim. Oficialul israelian și-a exprimat speranța că Cehia va urma exemplul Statelor Unite și Guatemalei, care își vor transfera ambasadele la Ierusalim.

Hotovely i-a mulțumit președintelui Zeman. "A sosit timpul să se facă o dreptate istorică. Sunteți unul dintre primii lideri ai lumii care vorbeau încă în urmă cu patru ani despre importanța transferării ambasadelor la Ierusalim (...) Sperăm să sărbătorim în curând deschiderea Ambasadei Cehiei la Ierusalim", a spus adjunctul ministrului israelian de Externe.

La începutul lunii aprilie, premierul ceh Andrej Babis declara că Cehia nu își va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cehia ar fi prima țară membră UE care și-ar muta ambasada la Ierusalim.

Și Guvernul României a adoptat săptămâna trecută un memorandum privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de președintele Klaus Iohannis. Luni, președintele Klaus Iohannis a declarat că în urma discuției telefonice "destul de lungi" pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a înțeles că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuție în jurul acestei teme. "O discuție exploratorie nu este greșită, dar de acolo și până la o mutare efectivă este cale lungă", a afirmat Iohannis, avertizând că "cine ar forța o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomație serioasă și de succes".

Președintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulțumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump - anunțată în decembrie 2017 - a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane și de Uniunea Europeană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
milso zeman
ambasada
ierusalim