Chinezii de la Hisense investesc într-o nouă fabrică de televizoare Gorenje în Slovenia. Producătorul sloven, din nou pierdere în România

Chinezii de la Hisense investesc într-o nouă fabrică de televizoare Gorenje în Slovenia. Producătorul sloven, din nou pierdere în România
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 sep 2018

Grupul chinez Hisense, care a devenit recent principalul acționar al producătorului sloven de electrocasnice Gorenje, construiește o nouă fabrică de televizoare în orașul Velenje, unde este și sediul central al companiei slovene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noua fabrică va avea o capacitate anuală de producție de 1 milion de televizoare, potrivit autorităților slovene, care s-au întâlnit cu reprezentanții Gorenje pentru a discuta despre planurile companiei. Compania a asigurat că nu va efectua concedieri după schimbarea acționarilor și că are de gând să extindă capacitatea de producție.

CITEȘTE ȘI VIDEO Netlix 1 septembrie

Hisense Luxembourg Home Appliance Holding, parte a grupului chinez Hisense, a preluat, vara aceasta, un pachet suplimentar de 60% din acțiunile Gorenje și a ajuns la o participație de peste 95% la producătorul sloven de electrocasnice. Anterior, chinezii dețineau sub o treime din compania slovenă.

În mai, Hisense anunța că oferă 196,5 milioane de euro pentru a deveni unicul acționar al Gorenje. Oferta de 12 dolari pentru fiecare acțiune evaluează Gorenje la aproape 240 de milioane de euro.

Majoritatea acționarilor au acceptat să își vândă particpațiile la Gorenje, fie în cadrul acestei oferte de preluare, fie anterior. Printre cei care au vândut pachete de acțiuni Gorenje către Hisense se numără fondul sloven de investiții controlat de stat KAD, International Finance Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, și japonezii de la Panasonic.

Gorenje are pe piața din România operațiuni de import și distribuție de peste 20 de ani, deschizând biroul local în 2002.

În 2016, compania a avut afaceri de 81,7 milioane lei și un profit de circa 14.400 de lei (cu un provizion de 1,2 milioane lei), după un câștig de circa 1 milion de lei în 2015, când își revenise din pierderea tot de aproape 1 milion de lei din anul precedent.

Anul trecut, însă, compania a raportat din nou o pierdere, de 355.302 lei, dar cu un provizion de 1,3 milioane lei, afacerile ridicându-se la 77,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gorenje
hisense
televizoare
invesitie
electrocasnice
fabrica
slovenia