Erdogan: Cei care cumpără valută pentru deprecierea lirei turcești vor plăti ”un preț greu”

Erdogan: Cei care cumpără valută pentru deprecierea lirei turcești vor plăti ”un preț greu”
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mar 2019

Președintele turc Tayyip Erdogan a afirmat că cei din sectorul financiar care cumpără valută pentru deprecierea lirei turcești vor plăti ”un preț foarte greu”, adăugând că Ministerul de Finanțe lucrează la acest lucru, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lira s-a depreciat vineri cu peste 4% față de dolarul american, cel mai mare declin zilnic consemnat după criza valutară din luna august a anului trecut, provocând îngrijorare că turcii cumpără mai multă valută pe fondul înrăutățirii relațiilor cu Washingtonul, scrie News.ro.

Datele băncii centrale au arătat joi că depozitele de valute și fondurile care includ și metalele prețioase deținute de turci au atins un nivel record în săptămâna încheiată pe 15 martie, economiștii considerând că acesta este un semnal al scăderii încrederii în lira turcească.

O nouă cale ferată care să conecteze Ungaria, Serbia și România ar putea fi construită în următorii 10 ani CITEȘTE ȘI O nouă cale ferată care să conecteze Ungaria, Serbia și România ar putea fi construită în următorii 10 ani

Vorbind duminică, la un miting electoral la Istanbul, Erdogan a spus că ”unii oameni” au început să provoace Turcia și că încearcă să determine deprecierea lirei, cu ajutorul unor colaboratori turci.

”Le spun celor care se angajează în acest fel de activități în ajunul alegerilor că le știm identitățile. Știm ce faceți. Trebuie să știți, după alegeri vă vom prezenta o notă de plată grea”, a afirmat președintele.

Turcii vor participa pe 31 martie la alegeri locale.

Erdogan nu a precizat la ce s-a referit, dar autoritățile de reglementare a pieței bancare și a celei financiare din Turcia au anunțat sâmbătă că au lansat investigații în urma unor reclamații referitoare la un raport al JP Morgan care ar fi provocat speculații la burda din Istanbul și ar fi afectat reputația băncilor turcești.

Un purtător al JP Morgan în Turcia a refuzat să comenteze investigațiile. Raportul văzut de Reuters afirmă că există un risc mare de deprecierea a lirei după alegerile locale și recomandă clienților să investească pe termen lung în dolari. O astfel de recomandare este folosită de băncile globale în notele adresate clienților.

Ministrul turc de Finanțe Berat Albayrak a afirmat vineri că speculatorii denigrează economia turcă pe rețelele de socializare și că manipularea este similară cu cea care a avut loc în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
tayyip erdogan
lira turceasca