Erdogan promite să ridice starea de urgență în Turcia, dacă va fi reales președinte pe 24 iunie

Erdogan promite să ridice starea de urgență în Turcia, dacă va fi reales președinte pe 24 iunie
scris 14 iun 2018

Președintele turc în exercițiu Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că starea de urgență - în vigoare de la puciul eșuat, în iulie 2016 - va fi ridicată imediat, dacă va fi reales în scrutinul de la 24 iunie, relatează AFP.

”Primul lucru pe care-l vom face, cu voia lui Allah, va fi să ridicăm starea de urgență”, a declarat șeful statului turc într-un interviu televizat difuzat miercuri seara târziu, scrie News.ro.

Până de curând, Erdogan spunea că acest regim de excepție - criticat de opoziție și organizații de apărarea drepturilor omului - va fi ridicat doar după eliminarea întregii ”amenințări teroriste” în Turcia.

ULTIMA ORĂ Primăria Capitalei a avizat noile tarife de parcare, cu creșteri substanțiale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primăria Capitalei a avizat noile tarife de parcare, cu creșteri substanțiale

Însă, săptămâna trecută, pe fondul campaniei electorale, care pare mai dificilă decât prevedea, el a declarat că ”s-ar putea pune problema” ridicării stării de urgență după scrutin.

Erdogan candidează pe 24 iunie la un nou mandat - cu puteri larg consolidate, adoptate prin referendumul din aprilie 2017.

Ridicarea stării de urgență este evocată cu regularitate de principalele partide de opoziție și este una dintre principalele teme ale campaniei Partidului Republican al Poporului (CHP), al cărui candidat la președinție, Muharrem Ince, se bucură de un succes care l-ar putea pune în dificultate pe Erdogan.

”Imediat după alegeri, după ce voi depune jurământul și voi prelua funcția, noi vom ridica starea de urgență”, a scris joi, pe Twitter, Ince.

Erdogan și-a temperat declarațiile miercuri seara.

”Ridicarea stării de urgență nu înseamnă o eliminare completă sau că nu ne vom întoarce în urmă”, a spus el.

”Dacă vedem terorism, noi vom lua din nou măsurile cele mai stricte”, a subliniat președintele în exercițiu.

Starea de urgență a fost instaurată în Turcia pe 20 iulie 2016, la câteva zile după tentativa de lovitură de stat imputată de autorități predicatorului Fethullah Gülen și susținătorilor săi.

Gülen, instalat în Statele Unite, dezminte ferm orice implicate.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar alte peste 140.000 au fost destituite sau suspendate în cadrul unor epurări efectuate în cadrul stării de urgență, prelungită din trei în trei luni de când a fost instaurată, ultima oară în aprilie.

Opoziția îl acuză pe Erdogan că se servește de aceste epurări pentru a reduce la tăcere orice voce critică, mai ales într-un context electoral.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
erdogan