Gazprom Austria cere intrarea în insolvență. OMV, principalul acționar al Petrom, nu este afectat

Gazprom Austria cere intrarea în insolvență. OMV, principalul acționar al Petrom, nu este afectat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 apr 2023

Gazprom Austria GmbH, filială a gigantului gazier rus, a depus o cerere la Tribunalul Comercial din Viena pentru deschiderea unei proceduri de restructurare fără autoadministrare, ca urmare a încetării livrărilor de gaze naturale de către compania-mamă pe 22 martie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Fluxurile de gaze către Austria nu sunt afectate”, a răspuns Autoritatea de reglementare de la Viena unei întrebări puse de agenția APA. Potrivit acesteia, insolvența filialei austriece Gazprom nu are niciun impact asupra OMV.

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii petroliere din România, Petrom, este cel mai important furnizor angro de gaze (majoritar rusești) de pe piața austriacă, dar și un jucător important pe piața Europei Centrale. Gas Marketing Western Europe, compania care livrează gaze către clienții occidentali, inclusiv Austria, a înregistrat pierderi în 2022. Grupul austriac are însă contracte semnate nu cu filiala austriacă a gigantului rus, ci direct cu Gazprom.

România are Lege de protecție a arborilor remarcabili CITEȘTE ȘI România are Lege de protecție a arborilor remarcabili

De la începutul anului trecut, OMV a împărțit, în rapoartele sale, business-ul de gaze pe 2 segmente, Gas Marketing Western Europe, care figurează în secțiunea Explorare și Producție, și Gas & Power Eastern Europe, care figurează în secțiunea Refinare și Marketing. Până în 2022, toate afacerile grupului cu gaze erau incluse în segmentul Rafinare și Marketing.

Gas Marketing Western Europe (parte a OMV Gas Marketing & Trading GmbH) se ocupă cu achiziția de gaze necesară acoperirii consumului clienților din Europa Ocidentală, în special a celor din Austria. În primul trimestru al anului a înregistrat venituri nete de 56 milioane euro, pentru ca în următoarele trimestre să treacă pe pierdere: una de 117 milioane euro în trimestrul al doilea și alta de 162 milioane euro în cel de-al treilea.

De altfel, CEO-ul OMV Alfred Stern a sugerat la finalul anului trecut că guvernul austriac ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru pierderile cauzate de diferența dintre prețurile de achiziție și cele de livrare către clienții din Austria, după modelul statului german. Acesta este motivul pentru care șeful OMV, Alfred Stern, a propus chiar naționalizarea filialei sale de comercializare a gazelor naturale, care deține contracte cu Gazprom din Rusia până în 2040.

Franța le-a pus gând rău influencerilor: amenzi și închisoare. Pune capăt „legii junglei\ CITEȘTE ȘI Franța le-a pus gând rău influencerilor: amenzi și închisoare. Pune capăt „legii junglei"

Gazprom Austria este o filială a companiei ruse Gazprom Export Ltd. cu sediul la Sankt Petersburg. Potrivit informațiilor publicate în presa vieneză, creanțele totale se ridică la aproximativ 30 milioane de euro, fiind afectați 40 de creditori și 5 angajați.

„Motivul opririi livrărilor de gaze de către compania mamă a fost confiscarea creanțelor de livrare ale Gazprom Export Ltd. de către Uniper Global Commodities SE Germany, astfel încât plata livrărilor efectuate de Gazprom Export Ltd., inclusiv conversia în ruble, nu a mai putut fi efectuată”, a declarat Gazprom Austria. Se depun eforturi pentru „a se ajunge la o înțelegere cu toate părțile implicate în cadrul unei proceduri de restructurare”, susține filiala austriacă a gigantului rus.

Gazprom Austria nu este un jucător atât de important pe piața austriacă. Filiala gigantului rus a realizat vânzări în 2021 de 148,70 milioane euro, sumă inferioară pierderilor suferite de furnizorul angro al OMV pentru Europa Occidentală, Gas Marketing Western Europe, pe trimestrul al treilea al anului trecut.

Cerere de intrare în insolvență a Gazprom Austria nu este însoțită de o propunere concretă de plan de restructurare. „Prin urmare, rămâne de văzut dacă instanța va decide cu adevărat dacă procedura de faliment va fi deschisă ca procedură de restructurare fără autoadministrare”, susține Jürgen Gebauer, reprezentantul autorității de reglementare austriece.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
austria
omv
livrări
gaze
insolvență