IKEA deschide primul său magazin din Ucraina. Investiția, pregătită încă din 2009, dar abandonată din cauza condițiilor dificile. Presa vorbea despre comisioane care ar fi fost cerute de oficiali ucraineni

IKEA deschide primul său magazin din Ucraina. Investiția, pregătită încă din 2009, dar abandonată din cauza condițiilor dificile. Presa vorbea despre comisioane care ar fi fost cerute de oficiali ucraineni
scris 13 sep 2018

Retailerul suedez de mobilă IKEA va deschide primul său magazin din Ucraina în 2019, a anunțat șeful diviziei pentru Europa de Sud-Est a grupului, Stefan Vanoverbeke.

“Este momentul potrivit pentru IKEA să fie aici, având în vedere mediul de afaceri și oportunitățile”, a spus Vanoverbeke la finalul unei întâlniri cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Grupul suedez își pregătise intrarea pe piața ucraineană încă din 2009, cumpărând și o porțiune de teren în apropiere de Odessa, însă a abandonat planul un an mai târziu, invocând condițiile dificile din piață.

UE cere eliminarea conținutului cu caracter terorist de pe platformele online într-o oră. Companiile care refuză, amendate cu până la 4% din afacerile globale CITEȘTE ȘI UE cere eliminarea conținutului cu caracter terorist de pe platformele online într-o oră. Companiile care refuză, amendate cu până la 4% din afacerile globale

Potrivit unor articole publicate în presă la acel moment, suedezii ar fi renunțat la investiție după ce mai mulți oficiali ucraineni ar fi pretins grupului o serie de comisioane ilegale.

Poroșenko a catalogat investiția IKEA drept “un semnal pozitiv pentru brandurile globale”, care ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu cel puțin 10 ani. “Climatul de afaceri nu a permis IKEA să ia decizia potrivită la acel moment”, a adăugat președintele Ucrainei, citat de publicația suedeză thelocal.se.

IKEA nu a dezvăluit valoarea investiției pregătită în Ucraina. În toamna anului trecut, grupul a anunțat că va investi 90 de milioane de euro în primul său magazin din Slovenia, o sumă apropiată, de 80 milioane de euro, fiind avansată anterior pentru construcția celui de-al doilea magazin din România, care va fi deschis în București până la finele acestui an.

Retailerul suedez a lansat în vară procedurile în vederea angajării a aproximativ 350 de persoane pentru noul magazin din București, situat pe bulevardul Theodor Pallady. Grupul a deschis primul său magazin din România în 2007.

IKEA este cel mai mare retailer de mobilă la nivel mondial, având în prezent o rețea de peste 400 de magazine în 49 de țări și 194.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
ucraina
magazin
investitie
coruptie
suspiciuni