Moody's consideră Rusia în incapacitate de plată

Moody's consideră Rusia în incapacitate de plată
scris 28 iun 2022

Agenția de evaluare financiară Moody's a apreciat că Rusia a intrat în incapacitate de plată cu privire la datoria sa externă, pentru prima dată în ultimul secol, transmite AFP.

Ultima dată când Rusia nu și-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluția Bolșevică, atunci când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului țarist față de creditorii internaționali. Rusia s-a confruntat cu o incapacitate de plată și în 1998, însă atunci default-ul a afectat doar datoria internă, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Lista nouă a schimbărilor fiscale: Impozit la fonduri de pensii, deduceri personale mai generoase, eliminarea scutirii la vânzarea de proprietăți imobiliare, pragul pentru TVA 5% la imobiliare scade, limitări la tichete masă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista nouă a schimbărilor fiscale: Impozit la fonduri de pensii, deduceri personale mai generoase, eliminarea scutirii la vânzarea de proprietăți imobiliare, pragul pentru TVA 5% la imobiliare scade, limitări la tichete masă

"În data de 27 iunie, deținătorii de obligațiuni suverane rusești nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari, la expirarea perioadei de grație de 30 de zile, ceea ce potrivit definiției noastre constituie un caz de default", a explicat agenția de evaluare financiară într-un comunicat publicat în noaptea de luni spre marți.

Aprecierea Moody's nu înseamnă și un statut juridic de incapacitate de plată pentru Rusia, deoarece agențiile de evaluare financiară nu mai au dreptul de a acorda ratinguri Rusiei după sancțiunile internaționale impuse regimului de la Moscova din cauza invadării Ucrainei. Este la latitudinea unui comitet al creditorilor, Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC), să evalueze dacă Rusia este sau nu în incapacitare de plată. CDDC nu s-a exprimat până acum cu privire la acest subiect.

Ministerul rus al Finanțelor susține că plățile, în valută, către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai. Însă luni a recunoscut că banii nu au ajuns încă la creditori, deoarece băncile intermediare au blocat plățile, ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Într-o discuție cu jurnaliștii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a efectuat plățile aferente obligațiunilor scadente în mai, dar faptul că plata a fost blocată de Euroclear din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei "nu este problema noastră".

Kremlinul a susținut în repetate rânduri că nu există motive pentru ca Rusia să intre în incapacitate, dând vina pe sancțiunile internaționale pentru incapacitatea sa de a rambursa sumele datorate deținătorilor de obligațiuni rusești.

Chiar dacă un default ar fi în mare parte unul simbolic, având în vedere că acum Rusia nu se poate împrumuta de pe piețele internaționale - și nici nu are nevoie să se împrumute date fiind veniturile mari generate de exporturile de petrol și gaze - stigmatul asociat cu incapacitatea de plată a datoriei externe ar urma să majoreze costurile cu împrumuturile în viitor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
moody's
rusia