Pentagonul cumpără Starlink pentru Ucraina

Pentagonul cumpără Starlink pentru Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2023

Starlink, serviciul de comunicații prin satelit inițiat de miliardarul Elon Musk, are acum un contract cu Departamentul Apărării care cumpără aceste servicii prin satelit pentru Ucraina, a anunțat Pentagonul, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Continuăm să lucrăm cu o serie de parteneri globali pentru a ne asigura că Ucraina dispune de capacitățile satelitare și de comunicații rezistente de care are nevoie. Comunicațiile prin satelit constituie un nivel vital în rețeaua globală de comunicații a Ucrainei, iar Departamentul încheie contracte cu Starlink pentru servicii de acest tip", arată Pentagonul, arată news.ro.

CONFIRMARE Guvernul realocă bani de la pistele de bicicliști ale lui Nicușor Dan la un parc al lui Boc CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul realocă bani de la pistele de bicicliști ale lui Nicușor Dan la un parc al lui Boc

Starlink a fost folosit de trupele ucrainene pentru o varietate de acțiuni, inclusiv pentru comunicații pe câmpul de luptă.

În toamna anului trecut, SpaceX, compania care produce Starlink, avertizase Pentagonul că ar putea sista acest serviciu vital pentru Ucraina, pe care de la începutul războiului îl oferise gratis. Elon Musk atrăgea atenția că operațiunea a devenit mult prea costisitoare și nu o poate furniza gratis pe termen nelimitat. Potrivit miliardarului, costurile pentru întreținre se ridicau la 20 de milioane de dolari pe lună.

SpaceX și Pentagonul au început negocieri, până la finalizarea cărora Elon Musk a promis că va furniza în continuare gratuit serviciile Starlink.

CONFIRMARE DOCUMENT Ion Cupă a fost numit președinte al Autorității Vamale Române CITEȘTE ȘI CONFIRMARE DOCUMENT Ion Cupă a fost numit președinte al Autorității Vamale Române

De la începutul războiului, SpaceX, prin donații private și în cadrul unui contract separat cu o agenție americană de ajutor extern, a furnizat ucrainenilor și armatei țării serviciul de internet Starlink, o rețea în creștere rapidă, de peste 4.000 de minisateliți plasați pe orbita joasă a Pământului.

Rusia a încercat să întrerupă și să bruieze serviciile de internet din Ucraina, inclusiv să blocheze Starlink în regiune, dar SpaceX a contracarat aceste atacuri prin întărirea software-ului serviciului.

Pentagonul nu a dezvăluit termenii contractului încheiat cu SpaceX pentru Starlink, "din motive de securitate operațională și din cauza naturii esențiale a acestor sisteme".

viewscnt
Afla mai multe despre
starlink
pentagon