Piața auto din Rusia s-a înjumătățit

Piața auto din Rusia s-a înjumătățit
scris 12 ian 2023

Vânzările de automobile noi în Rusia au înregistrat o cădere de 58,8% în 2022, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, sancțiuni care au antrenat o plecare a constructorilor străini de automobile, a anunțat joi grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), transmite AFP.

Anul trecut, în Rusia au fost înmatriculate 687.370 de autoturisme noi, comparativ cu mai mult de 1,6 milioane de unități în 2021, a precizat AEB. Datele pentru luna decembrie 2022 arată că vânzările au scăzut cu 50,2% în ritm anual, scrie Agerpres.

Mișcare surprinzătoare la Moscova: un nou comandant al operațiunii din Ucraina CITEȘTE ȘI Mișcare surprinzătoare la Moscova: un nou comandant al operațiunii din Ucraina

Sancțiunile internaționale introduse după debutul ofensivei rusești în Ucraina au pus capăt la două decenii de investiții mari făcute de marii constructori auto mondiali în Rusia. Țările occidentale au interzis în special exportul de componente auto spre Rusia, ceea ce a creat probleme importante pentru sectorul de logistică din Rusia. Pe lângă interzicerea exportului de piese auto, în special europene, numeroși constructori au oprit vânzările de automobile în Rusia, precum Audi, Honda, Jaguar sau Porsche. Alți constructori au încetat să mai producă automobile în Rusia, cum este cazul Renault, BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen sau Volvo.

La aceasta s-a adăugat și o inflație de aproape 12% în 2022, care a redus puterea de cumpărare a consumatorilor ruși, cu atât mai mult când vine vorba de produse importate cum sunt autoturismele.

"Sancțiunile și presiunile fără precedent la care a fost supusă piața rusească din toate direcțiile nu puteau să nu afecteze industria auto", a apreciat președintele AEB, Alexey Kalitsev.

Association of European Businesses (AEB) estimează că este posibil ca vânzările de automobile să înregistreze o creștere de 12% în 2023 până la 770.000 de vehicule. La rândul său, Alexey Kalitsev a spus că cinci până la șapte noi mărci de automobile ar putea apărea pe piața din Rusia în acest an, dar nu a oferit alte detalii. "Dacă va exista o combinație favorabile de condiții este posibilă de asemenea o creștere de peste 12% dar nimeni nu poate face niciun fel de prognoze în situația actuală", a spus Alexey Kalitsev.

Comparativ, în 2012 vânzările de autovehicule în Rusia au atins o cifră record de 2,935 milioane unități, an în care piața auto din Rusia a fost a doua ca mărime din Europa, după cea din Germania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
masini