Poroșenko anunță încetarea legii marțiale instaurate în urma incidentului armat din Strâmtoarea Kerci

Poroșenko anunță încetarea legii marțiale instaurate în urma incidentului armat din Strâmtoarea Kerci
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2018

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat miercuri ridicarea legii marțiale instaurate la sfârșitul lui noiembrie în mai multe regiuni ucrainene de fontieră, în urma unei confruntări maritime armate cu Rusia în largul peninsulei anexate Crimeea, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Astăzi (miercuri), la ora (locală) 14.00 (și ora României), legea marțială ia sfârșit”, a declarat Poroșenko în cursul unei întâlniri cu oficiali militari transmisă în direct la televiziune, scrie News.ro.

Rusia a imobilizat manu militari, la 25 noiembrie, trei nave de război ucrainene în largul Crimeei și a luat prizonieri cei 24 de marinari de la bord, pe care i-a acuzat că au pătruns ilegal în apele sale teritoriale.

Taxa pe lăcomie este permanentă? CITEȘTE ȘI Taxa pe lăcomie este permanentă?

Aceasta a fost prima confruntare militară fățișă între cele două țări după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, și izbucnirea în același an a conflictului militar în estul Ucrainei între forțe guvernamentale și separatiști proruși.

După această confruntare maritimă, Poroșenko a acuzat Rusia că și-a consolidat puternic efectivele militare la frontiera între cele două țări și a evocat amenințarea unui ”război total”.

Autoritățile ucrainene au introdus atunci, ca răspuns, legea marțială pe o perioadă de 30 de zile, în regiuni de frontieră și de coastă - ultimul episod al crizei fără precedent în relațiile între cei doi vecini.

Acest termen expira miercuri, însă autoritățile au lăsat să planeze îndoiala cu privire la voința lor de a prelungi această măsură controversată, care permite mobilizarea cetățenilor, reglementarea presei și limitatea adunărilor publice.

Kievul și Occidentul acuză Rusia că susține militar și financiar separatiștii proruși în estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

viewscnt
Afla mai multe despre
petro porosenko
legea martiala