Poroșenko anunță încetarea legii marțiale instaurate în urma incidentului armat din Strâmtoarea Kerci

Poroșenko anunță încetarea legii marțiale instaurate în urma incidentului armat din Strâmtoarea Kerci
scris 27 dec 2018

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat miercuri ridicarea legii marțiale instaurate la sfârșitul lui noiembrie în mai multe regiuni ucrainene de fontieră, în urma unei confruntări maritime armate cu Rusia în largul peninsulei anexate Crimeea, relatează AFP.

”Astăzi (miercuri), la ora (locală) 14.00 (și ora României), legea marțială ia sfârșit”, a declarat Poroșenko în cursul unei întâlniri cu oficiali militari transmisă în direct la televiziune, scrie News.ro.

Rusia a imobilizat manu militari, la 25 noiembrie, trei nave de război ucrainene în largul Crimeei și a luat prizonieri cei 24 de marinari de la bord, pe care i-a acuzat că au pătruns ilegal în apele sale teritoriale.

Taxa pe lăcomie este permanentă? CITEȘTE ȘI Taxa pe lăcomie este permanentă?

Aceasta a fost prima confruntare militară fățișă între cele două țări după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, și izbucnirea în același an a conflictului militar în estul Ucrainei între forțe guvernamentale și separatiști proruși.

După această confruntare maritimă, Poroșenko a acuzat Rusia că și-a consolidat puternic efectivele militare la frontiera între cele două țări și a evocat amenințarea unui ”război total”.

Autoritățile ucrainene au introdus atunci, ca răspuns, legea marțială pe o perioadă de 30 de zile, în regiuni de frontieră și de coastă - ultimul episod al crizei fără precedent în relațiile între cei doi vecini.

Acest termen expira miercuri, însă autoritățile au lăsat să planeze îndoiala cu privire la voința lor de a prelungi această măsură controversată, care permite mobilizarea cetățenilor, reglementarea presei și limitatea adunărilor publice.

Kievul și Occidentul acuză Rusia că susține militar și financiar separatiștii proruși în estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
petro porosenko
legea martiala