Premierul polonez acuză: UE ne amenință țara cu ”pistolul la tâmplă”

Premierul polonez acuză: UE ne amenință țara cu ”pistolul la tâmplă”
scris 25 oct 2021

Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuză Uniunea Europeană (UE), într-un interviu publicat în ediția de luni a cotidianului britanic de afaceri Financial Times (FT), de faptul că amenință Polonia cu ”un pistol la tâmplă” prin faptul că-i cere să revină asupra unor reforme judiciare contestate și o amenință cu sancțiuni, relatează AFP.

Conflictul Polonia-UE, care a generat discuții despre o ieșire din UE, este arătat AICI

Polonia este angajată într-o confruntare dură cu UE pe tema unei serii de reforme judiciare controversate, scrie News.ro.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Bruxellesul consideră că aceste reforme încalcă libertățile democratice, însă Guvernul populist și naționalist polonez le apără și apreciază că sunt necesare în vederea eradicării corupției în rândul judecătorilor.

Mateusz Morawiecki îndeamnă UE, în FT, să revină asupra cererii depuse la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de a amenda Polonia din cauza acestor reforme.

”Ar fi cel mai înțelept lucru pe care l-ar putea face. pentru că atunci noi nu am discuta cu un pistol la tâmplă”, apreciază el.

AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL

Întrebat dacă Polonia s-ar opune, ca represalii, prin veto unor proiecte UE importante, el răspunde: ”ce se va întâmpla dacă Comisia Europeană declanșează al treilea război mondial? Dacă o face, ne vom apăra drepturile cu toate armele de care dispunem”.

Tribunalul Constituțional polonez a stabilit la începutul lui octombrie că anumite părți ale dreptului european sunt incompatibile cu Constituția poloneză, o hotărâre care alimentează temeri cu privire la faptul că Polonia ar putea ieși din UE (Polexit).

Fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziție din Polonia, reacționează sarcastic față de acest interviu și ironizează, într-un mesaj postat pe Twitter, perspectiva evocată de către Mateusz Morawiecki a unui ”al treilea război mondial provocat de conflictul dintre Polonia și UE”.

Acest conflict a umbrit summitul liderilor europeni de la sfârșitul săptămânii, la Bruxelles.

Mateusz Morawiecki a anunțat că Polonia este ”pregătită de dialog” și că nu va acționa ”la presunea șantajului” UE.

Mai mulți lideri UE prezenți la summit au insistat ca Bruxellesul să nu deblocheze fonduri destinate relansării economice post-covid a Poloniei în valoare de 36 de miliarde de euro, atât timp cât nu este soluționat acest conflict.

Diferendul vizează o nouă Cameră Disciplinară a judecătorilor, pe care CJUE o consideră ilegală.

Varșovia a promis să renunțe la această cameră, însă nu a făcut încă acest lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
mateusz morawiecki