Protestul „Porcilor, jos mâinile de pe teatru!” - fără efect. Parlamentul ungar limitează libertatea teatrelor

Protestul „Porcilor, jos mâinile de pe teatru!” - fără efect. Parlamentul ungar limitează libertatea teatrelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2019

Parlamentul ungar, dominat de partidul premierului ultranaționalist Viktor Orban, a aprobat miercuri o lege care limitează autonomia teatrelor, o lege considerată "rușinoasă" de opoziție prin încercarea sa de a influența deciziile artistice, relatează EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ieri au fost proteste puternice împotriva acestei măsuri, strigându-se „Porcilor, jos mâinile de pe teatru!”.

Legea, ratificată cu 115 voturi pentru, 53 împotrivă și 3 abțineri, face distincție între teatrele finanțate de guvern, de primării și în mod mixt, potrivit portalului merce.hu.

În acest ultim caz, dacă primăria nu poate asigura toate fondurile necesare pentru finanțarea teatrului, autoritățile locale trebuie să negocieze cu guvernul o finanțare parțială, care include însă și numirea directorilor, scrie Agerpres.

Șapte companii aeriene din Republica Moldova nu sunt autorizate să zboare în UE CITEȘTE ȘI Șapte companii aeriene din Republica Moldova nu sunt autorizate să zboare în UE

Astfel primăriile, între care și cea din Budapesta, trebuie să decidă dacă suportă în totalitate bugetele teatrelor, pentru ca guvernul să nu aibă competență în numirea directorilor și în definirea liniei artistice. În baza acestei legi se va crea și un Consiliu Cultural Național, care va determina prioritățile în chestiunile culturale și care va fi format din persoane numite de guvernul Orban.

viewscnt
Afla mai multe despre
teatru
ungaria