Republica Moldova primește finanțare europeană de 75 milioane euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice în clădiri

Republica Moldova primește finanțare europeană de 75 milioane euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice în clădiri
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 dec 2021

Republica Moldova va primi o finanțare de peste 75 milioane de euro de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), fonduri ce vor fi folosite pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea consumului de energie în clădirile publice din țară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Programul de eficiență energetică în Republica Moldova” este prima inițiativă la scară națională în domeniul eficienței energetice din țara vecină.

BERD și BEI au anunțat că vor acorda împrumuturi Republicii Moldova în valoare de 30 milioane de euro fiecare, iar banca Uniunii Europene și Uniunea Europeană vor contribui cu 15,2 milioane euro în formă de granturi.

Ungaria obligă hipermarketurile străine să cedeze pentru acțiuni sociale alimentele care expiră în 48 de ore CITEȘTE ȘI Ungaria obligă hipermarketurile străine să cedeze pentru acțiuni sociale alimentele care expiră în 48 de ore

Circa 60% din consumul final de energie în Republica Moldova ține de sectorul construcțiilor. O mai bună eficiență energetică va fi obținută prin îmbunătățirea izolației clădirilor, instalarea sistemelor de iluminat, încălzire, răcire și ventilație mai eficiente din punct de vedere energetic și prin integrarea surselor regenerabile de energie și introducerea practicilor eficiente de management al energiei, arată BERD într-un comunicat.

Se preconizează că proiectul va atrage expertiză din sectorul privat și va include prevederi privind performanța energetică și specificații tehnice în contractele de construcții.

“Acesta va reprezenta o oportunitate majoră de a crea locuri de muncă în plan local și de a stimula sectorul construcțiilor din Republica Moldova”, potrivit sursei citate.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
finantare eficienta energetica cladiri
berd
bei
uniunea europeana