Rusia a anunțat că este pregătită să ofere asistență militară Belarusului, unde circa 200.000 de oameni au ieșit în stradă cerând repetarea alegerilor

Rusia a anunțat că este pregătită să ofere asistență militară Belarusului, unde circa 200.000 de oameni au ieșit în stradă cerând repetarea alegerilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 aug 2020

Rusia a anunțat că i-a transmis liderului belarus Alexadru Lukașenko că este pregătită să îi ofere asistență militară, dacă va fi necesar, în condițiile în care aproximativ 200.000 de oameni au ieșit duminică în stradă, la Minsk, în cel mai amplu protest de până acum, cerând repetarea alegerilor, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel puțin doi protestatari au murit și mii au fost reținuți în timpul demonstrațiilor, începând de la alegerile de duminica trecută, arată news.ro.

Kremlinul a anunțat că preedintele Vladimir Putin i-a spus președintelui Lukașenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistență în concordanță cu un pact militar colectiv și că asupra țării sunt exercitate presiuni externe.

ULTIMA ORĂ Polonia a intrat în recesiune, pentru prima oară după căderea comunismului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Polonia a intrat în recesiune, pentru prima oară după căderea comunismului

Comunicatul Kremlinului nu precizează de und provin presiunile.

La demonstrații, oamenii au purtat steaguri roșii și albe i au scandat ”Lukașenko demisia” șși ”Nu vom uita sau ierta”.

Oponenții lui Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, afirmă că votul a fost trucat pentru a ascunde faptul că cesta a pierdut sprijinul oamenilor. Președintele neagă că ar fi pierdut alegerile, citând rezultatele oficiale, potrviti cărora a obținut peste 80% din voturi.

Lukașenko, care este presat de Uniunea Europeană pentru că a intervenit dur împotriva demonstranților, afirmă că tancurile NATO au fost desfășurate la 15 minute de granița belarusă.

FOTO Presa bulgară a publicat fotografii din dormitorul premierului Borisov, în care acesta doarme lângă o armă și o grămadă de bani CITEȘTE ȘI FOTO Presa bulgară a publicat fotografii din dormitorul premierului Borisov, în care acesta doarme lângă o armă și o grămadă de bani

NATO a anunțat că monitorizează îndeaproape situație din belarus, dar că nu a desfășurat trupe la granița vestică a țării.

Duminică a avut loc și o demonstrație de susținere a lui Lukașenko.

”Trupele NATO sunt la porțile noastre. Lituania, Letonia, Polinia și Ucraina ne ordonă să organizăm noi alegeri”, a spus Lukașenko susținătorilor săi, adăugând că Belarusul ”va muri ca stat dacă ar fi organizate noi alegeri”.

”Nu v-am trădat niciodată și nu o voi face niciodată”, a spus acesta.

Agenția de presă rusă RIA a relatat că armata belarusă va organiza exerciții în perioada 17-20 august, în vestul țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin
rusia
belarus